Patiserie

Mucenici cu nuca, fara ou

martie 6, 2020

In ziua de 9 martie, Biserica Ortodoxa praznuieste pe cei 40 de Mucenici, soldati crestini martirizati in timpul imparatului Licinius. Conform traditiei, in cinstea lor, in aceasta zi, gospodinele pregatesc niste colaci dulci, in forma de 8 – semnul corpului uman, a infinitului si echilibrului. In Moldova acestia sunt copti in cuptor si unsi cu miere si nuca. In Muntenia, mucenicii sunt mai mici si se fierb intr-un sirop dulce, peste care se presara nuca si scortisoara.

Varianta cu dovleac si oua o puteti pregati dupa reteta Sorinei – reteta aici. Deliciosi, ca si Sorina noastra❤️.

Varianta de mai jos este fara ou si fara lactate animale, ideala pentru copilasii cu alergii/intolerante la acesti doi alergeni. Sau, pentru mamicile care postesc, de ce nu?😊

Ingrediente:

  • 600 gr faina tip 550
  • 330 ml lapte vegetal (din spelta am folosit eu)
  • 50 ml ulei de cocos presat la rece sau un alt ulei presat la rece
  • 13 gr drojdie uscata bio
  • o lingura miere certificata (1+) sau pasta de curmale (vegan)
  • 1 lingurita turmeric (pentru culoare si nu numai)
  • o lingurita coaja de lamaie bio (spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu)

Sirop: 70 ml apa + o lingurita pasta de curmale +un praf pudra de vanilie. Siropul se da in clocot si se lasa la racorit, astfel incat sa fie caldut inaintea insiroparii mucenilor

Deasupra, optional: miere sau pasta de curmale (vegan) si nuci rasnite

Cum am procedat:

  • am amestecat faina cu drojdia, coaja de lamaie si turmericul. Am adaugat laptele caldut (cat sa puteti tine degetul in el) si am amestecat. Eu am folosit un mixer planetar pentru aceasta, insa puteti foarte bine sa va folositi de manutele din dotare. La sfarsit, am adaugat uleiul si am continuat mixarea/ framantarea -inca 5’. Apoi, am pus o lingura de ulei in bolul de dospit si am lasat aluatul la crescut – 1/2 ora, pana isi dubleaza volumul
  • odata dospit aluatul, am rupt treptat bucati, de marimea unor piersici. Am rulat fiecare bucata de aluat sub forma unui sirag. Apoi, l-am indoit la mijloc si l-am impletit, asemenea snurului unui martisor. I-am unit capetele si cercul obtinut l-am rasucit in forma cifrei “8”. Am copt mucenicii la 180*/40’, in cuptorul preincalzit. Nu mai aveti nevoie de al doilea timp de dospire, timpul destinat impletirii tuturor mucenicilor e suficient
  • inainte cu 5’ de scoaterea mucenicilor din cuptor, m-am apucat sa pregatesc siropul, astfel incat sa fie gata atunci cand voi scoate mucenicii din cuptor. Am lasat atat siropul cat si mucenicii la racorit – 5’, apoi am trecut la insiropare. Pentru aceasta am asezat mucenicii pe un gratar iar cu ajutorul unei linguri, am “stropit” mucenicii, excesul de sirop scurgandu-se in tava asezata sub gratar. Nu sariti insiroparea. Siropul va da nu numai dulceata aluatului (foarte apropiat de cel de paine, de altfel) ci si o textura aparte, mai moale.
  • traditia zice ca, la sfarsit, se ung cu miere (1+) si nuci. Voi decideti, in functie de cat de “dulci” vi-i doriti. Si de lipiciosi🙈. Piticii i-au primit fara miere, adultii cu miere si nuci.

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.