Cereale/pseudocereale/paste

Budinca din quinoa cu nuci, chia, mar si scortisoara

ianuarie 22, 2020

Recunosc ca, dintre cele 3 sortimente de quinoa, varianta rosie si cea neagra m-au cucerit. Probabil, datorita faptului ca semintele raman intregi si usor crocante, chiar si dupa preparare. Sau, pentru gustul mai pregnant de nuca. Sau, datorita culorii. Nu stiu exact, cert este ca le prefer variantei albe, care nu este nici “dansa” de lepadat.

Bogata in proteine, aminoacizi, fibre, vitamine si minerale, quinoa este un aliment pretios din punct de vedere nutritiv. Iar faptul ca este fara gluten, o recomanda inclusiv copilasilor cu intoleranta la acesta. Nu renuntati la prima incercare de a o gati! Va rog sa-i dati o sansa! Incercati toate variantele (alba, rosie, neagra) si gatiti-le atat in preparate “dulci”, cat si “sarate”.

Cat despre budinca de mai jos, ce pot sa scriu? Doar ca este un preparat  nutritiv, extrem de gustos si rapid de pregatit.

Ingrediente (tavita 16/16 cm):

  • 50 gr quinoa rosie sau neagra
  • 2 mere Golden ~ 200 gr. La mine s-a potrivit astfel: 150 gr mere razuite+40 gr bucatele. Puteti sa pune doar mere razuite.
  • 30 gr nuci sau alune de padure (rasnite < 3 ani)
  • 2 lg zeama de lamaie
  • 1 lingura unt de cocos (25-30 gr)
  • 1 lingurita chia rasnita
  • 1 lingurita scortisoara Ceylon
  • 2 curmale Medjool, maruntite

Cum am procedat:

  • am hidratat quinoa in apa cu lamaie (minim 2 ore sau peste noapte). Eu am pus-o in apa de seara. Astfel, eliminati mare parte din acidul fitic, responsabil de inhibarea absorbtiei nutrientilor. Dimineata am clatit-o bine si am pus-o la fiert in apa (de 3 sau 4x cantitatea ei). Clatirea are un rol important, in felul acesta eliminam saponinele, care pot da un gust amarui. Quinoa are nevoie de ~15’ sa fie preparata termic. Ne dam seama de acest aspect si datorita faptului ca infloreste putin. Cea alba mai mult, cea rosie si cea neagra, mai putin. Dupa fierbere, am clatit-o din nou.
  • am ras unul din cele doua mere, plus inca jumatate din al doilea (cealalta jumatate am taiat-o cubulete). Am amestecat merele rase cu zeama de lamaie , cu o lingurita de chia si am lasat amestecul deoparte, astfel incat chia sa absoarba din lichidul lasat de mere. 10-15’ va fi suficient. Cat fierbe quinoa
  • odata fiarta quinoa, am “invitat-o” peste merele amestecate cu chia. Am adaugat si restul ingredientelor, am turnat compozitia intr-o tavita de copt si am copt amestecul 15’, in cuptorul preincalzit la 180*.

📌O alta varianta de budinca cu quinoa si unt de arahide, gasiti aici. Sub forma de batoane

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.