Dulcegarii

Budinca de “ciocolata”

ianuarie 8, 2020

Daca va intrebati ce anume face diferenta intre o budinca de “ciocolata” din comert si varianta facuta in casa, va pot scrie principalele doua aspecte care m-au convins pe mine.

In primul rand, stiu precis ce contine: amidon natural din cartof sau porumb si carob – doua din ingredientele de baza, care pot fi combinate cu un lapte animal integral/vegetal, oua .Va reamintesc cu aceasta ocazie ca, pudra de cacao nu e recomandata celor mici,  datorita efectului excitat supra SNC. De ciocolata nici nu poate fi vorba, in retetele babyfriendly:). Cel putin, nu variantele cu cacao, zahar si alte bazaconii, din comert. Lipsa aditivilor, a zaharului si a sarii sunt esentiale, de asemenea. Mai ales sub 2 anisori. 

In al doilea rand, gustul. Stiu ca, increderea unei mamici (novice in ale gatitului) in propriile puteri gastronomice, poate sa nu fie una debordanta, la inceput. Insa, aici e simplu: urmezi reteta. Cu timpul, iti vei aduce aportul in a o personifica dupa placul papaciosului😃. Ba mai “dulce”, ba mai “ciocolatoasa”, ba cu scortisoara, ba cu diverse unturi de oleaginoase🙈.

Ingrediente:

  • 200 ml lapte animal sau vegetal
  • 20 – 25 g amidon natural (porumb sau cartof)*
  • 1 lingurita carob
  • 1 lingurita unt de alune de padure*
  • 1 varf cutit vanilie pudra Sonnetor
  • 2 curmale
  • de presarat deasupra: granola, pentru piticii mai mari (la care nu exista riscul de inec), nuci rasnite, fulgi de cocos.

*daca doriti o budinca cu o consistenta mai ferma sau intentionati sa o folositi ca si crema intr-o prajitura, puteti creste cantitatea de amidon. Acesta, gatindu-se relativ repede, va da posibilitatea sa va “hotarati” rapid daca aveti nevoie de o cantitate mai mare pentru scopul urmarit.

**untul de alune este optional. Poate fi inlocuit cu orice unt de oleaginoase sau chiar cu cubulet unt animal.

Cum am procedat:

  • am impartit laptele in doua cantitati. 130 ml am pus la fiert, impreuna cu cele doua curmale maruntite si vanilia, iar restul de 70 ml l-am lasat intr-un pahar pe blatul de lucru. Cat timp laptele a ajuns la punctul de fierbere, am adaugat peste restul de 70 ml de lapte, carobul si amidonul. Am amestecat cat sa ma asigur ca nu s-au format cocoloase. In momentul in care laptele a dat in clocot, am adaugat amestecul de lapte cu carob si amidon, continuand sa amestec, pana cand budinca a inceput sa se ingroase. Am mai lasat budinca pe foc inca 3-4’, cat sa ma asigur ca amidonul este bine preparat termic. Partea super in cazul amidonului este aceea ca nu necesita un timp mare de preparare termica, cum este in cazul fainii, de exemplu (unde prepararea termica ar trebui sa ajunga la 15’).
  • odata preparata termic, am luat budinca de pe foc, am lasat-o 2’ la racorit si am adaugat untul din alune de padure. Am servit-o cu granola.
  • o “altfel” de budica de ciocolata, cu cartof dulce si amarant, gasiti aici

  • daca sunteti in cautarea unei budinci de vanilie, apasati aici

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.