Dulcegarii Retete

Prajitura turta dulce, aroma de Craciun 😘

decembrie 19, 2019

Se apropie Craciunul, miroase in casele noastre a caldura, a iubire, a familie. Pentru mine, mirosul de cuptor, cozonac sau sarmale imi aminteste de “acasa”. Acolo unde e cald, unde sunt mama si tata. Prajitura turta dulce nu e ceva ce mama obisnuia sa faca, dar imi doresc ca fetita mea sa isi aminteasca mereu de mama si de mirosul de turta dulce. Sa stie ca mirosul acesta de scortisoara inseamna “acasa” si peste multi ani.

Nu e o prajitura foarte rapida, dar merita efortul, va asigur!

Ingrediente:

  • 260 gr faina din grau spelt
  • 2 oua
  • 1 lingurita praf de copt BIO
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 110 gr unt rece
  • 50 gr nuci hidrate si maruntite
  • 10 curmale mari
  • apa fiarta (aprox 200ml)
  • 1 lingurita scortisoara Ceylon
  • 1 vf lingurita nucsoara
  • 1 lingurita coaja de portocala BIO

Cum am procedat:

  • am maruntit nucile intr-un robot, iar pe curmale le-am taiat cu un cutit, bucatele mici
  • am acoperit nucile si curmalele cu apa fierbinte (doar cat sa le acopere) si am lasat 40’ sa absoarba lichidul
  • intre timp, am amestecat restul ingredientelor, exceptie ouale, adaugate la final, obtinand un aluat nisipos
  • apoi, am turnat amestecul de curmale deasupra si ouale batute separat, fara sa mixez prea mult; am folosit lingura/spatula, nu robotul din acest motiv, pentru ca mixand prea mult, as fi obtinut un aluat umed si gumos…testat deja 🙁
  • am turnat compozitia in tava de copt si am copt in cuptorul preincalzit in prealabil la 170 grade, astfel: 35’ la 160 grade si inca 15’ la 145 grade
  • am feliat doar dupa racirea completa (e important sa nu uitati acest aspect!)

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.