Bazele nutriției echilibrate Diversificare Uncategorized

Riscul de înec

noiembrie 26, 2019

Înecul este una dintre cauzele care provoacă frecvent deces în cazul copiilor.

Pentru a evita înecul, copilul trebuie să mănânce stând în șezut/picioare. De asemenea, nu se oferă hrană copilului în cărucior sau în mașină.

Există o serie de alimente care se interzic în alimentația copilului datorită riscului crescut asupra sănătății și integrității copilului, fie datorită formei pe care o prezintă (de exemplu boabe perfect rotunde), fie datorită durității. Din această categorie fac parte:

  • Boabele de porumb
  • Boabele de mazăre
  • Boabele de fasole
  • Boabele de năut
  • Roșiile cherry
  • Bucățile de fructe/legume foarte tari (morcov crud, măr crud ș.a.)
  • Struguri
  • Cireșe
  • Vișine
  • Afine
  • Fructe deshidratate/uscate
  • Nuci (migdale, caju, fistic ș.a.)
  • Bucăți mari de carne
  • Cârnați, crenvurști ș.a.
  • Pește cu oase
  • Bucăți mari de brânzeturi maturate
  • Măsline
  • Popcorn
  • Orez expandat
  • Pufuleți
  • Pufarini
  • Bomboane
  • Jeleuri
  • Caramele
  • Bezele

Datorită riscului de înec și aspirație, nu se recomandă oferirea spre consum în formă brută a acestor alimente până la vârsta de 5 ani. Acestea se pot oferi sub formă aplatizată, tăiate bucăți, piure și/sau gătite corespunzător.

Recomandarea este valabilă atât pentru copiii diversificați clasic, cât și pentru cei autodiversificați, indiferent de modul în care gestionează alimentele. În cazul în care optați pentru oferirea alimentelor în formă brută, contrar tuturor recomandărilor, este esențială urmarea unui curs de prim ajutor pentru a putea aborda situația cu calmitate, în cel mai scurt timp posibil.

Resurse bibliografice

  1. Cichero JAY. Age-related changes to eating and swallowing impact frailty: aspiration, choking risk, modified food texture and autonomy of choice. Geriatrics (Basel) 2018. 3(4): 69
  2. Lorenzoni G et al. Increasing awareness of food-choking and nutrition in children through education of caregivers: the CHOP community intervention trial study protocol. BMC Public Health. 2019. 1156
  3. NSW Ministry of Health. Caring for children birth to 5 years. 2014
  4. https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/health-wellness-and-safety-resources/education-store/choking-hazard-safety
  5. https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/choking-hazards.html
  6. https://services.aap.org/en/search/?context=all&k=chok%20food&page=1
  7. American Academy of Pediatrics. Prevention of choking among children. Pediatrics. 2010. 125(3): 601-607

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.