Bazele nutriției echilibrate Povesti, întâmplări, experiențe

Sesiune de întrebări – 6

octombrie 15, 2019

O nouă sesiune de întrebări, cu o nouă serie de răspunsuri la întrebările mămicilor.

  1. MC, copil 1an și 5 luni: Care este necesarul de proteine/zi ținând cont ca avem probleme cu pofta de mâncare și avem doar 8kg, născuta cu 2600kg.

11 – 13 grame pe zi este standardul recomandat. Cantități mai mari sau mai mici se indică numai în context clinic.

  1. GL, copil 1an si 8luni: Cum sa fac sa mestece mancarea? Mananca doar bucati mici pe care le poate înghiți intregi, bucatile mari le refuza. Am incercat in nenumarate feluri si nu am reusit.

Mestecați în fața copilului cu gura deschisă, astfel încât să vadă care este procesul de masticație normal. Excludeți cauze patologice (medicale) care ar putea să ducă la această probleme (modificări la nivelul dentiției, dezvoltare osoasă necorespunzătoare etc).

  1. MB,bebe 1an si 3l:Ce alimente ar trebui sa consume pt doza de calciu zilnică ?el fiind alergic la lactate,albus,alune de pădure.Inca este alaptat.

Pe perioada în care este alăptat este totul în regulă. Ulterior, și în paralel, se pune accent pe oleaginoasele care sunt surse importante de calciu: semințe de susan negru, semințe decorticate de cânepă, semințe de in, caju etc.

  1. MC, bebe 8luni jumatate:în zilele fără carne ce este ok sa ii dau pentru a acoperii necesarul de nutrienti?

Alte surse alimentare de proteine: ouă, lactate, năut, linte, mazăre uscată, fasole uscată etc

  1. AM,bebe 1an si 1 luna: cata apa ar trebui sa bea in 24 de ore fiind alaptat?

La copiii care sunt alăptați este greu de contorizat necesarul de apă deoarece hidratarea se face și prin lapte matern și cantitatea consumată nu se poate calcula exact. Oferiți apă frecvent pe parcursul zilei și monitorizați culoarea urinii (culoarea normală este galben pal, o culoare mai intensă indicând o deshidratare).

  1. AB, copil 6 luni și 1 săptămână : la 7 luni introducem fructele cu semințe, oleaginoase și continuam așa pana la 1 anisor? Rămâne valabilă aceasta metoda?

Dacă este dezvoltat normal și evoluția va fi una corespunzătoare, da, puteți merge mai departe cu aceleași criterii.

  1. BL, baiat 1 an si 4 luni: Am inceput cresa din August. Desi mananca bine, de cand a inceput sa mearga (de vreo 3 luni) stagneaza in greutate.

Evaluați creșterea în înălțime. Sunt situații în care apare o stagnare în greutate de câteva luni, dar nu ne îngrijorăm dacă greutatea rămâne în limite normale și se observă o evoluție corespunzătoare a înălțimii.

  1. MI, bebe 1 an si 3 luni: De cate ori pe săptămână ar trebui să mănânce carne? Părerile sunt împărțite și m-aș bucura să-mi împărtășiți opinia dumneavoastră.

Nu există un necesar de carne pe săptămână. Important este să consume zilnic alimente bogate în proteine complete. Sunt copii care consumă de 2 ori pe săptămână carne, dar și copii care consumă de 7 ori/săptămână și sunt dezvoltați armonios și sănătos.

  1. CC, bebe 1 an si 3 luni. Cat de ok este ca bebe sa elimine in caca bucatile de mancare pe care le inghite nemestecate? Daca ii dau pasat este ok, daca papa bucati, acestea snt eliminate intregi. Nu se absorb de organism? Multumim

Același lucru se întâmplă și la adulți dacă alimentele nu sunt mestecate corespunzător, deci este perfect normal.

  1. OG, bebe 5 luni si jumatate suspect alergie la lactate: Cand introduc lactatele si cum? Ma refer daca ar fi ok mai bine gatite sau nepreparate.

La copiii la care se suspicionează o alergie la proteina laptelui de vacă/capră, se intruc pentru început lactate gătite la temperature mare (la cuptor). În funcție de simptopatologie, medicul/dieteticianul vă poate recomanda introducerea la 6 luni sau ulterior, dar nu mai târziu de vârsta de 1 an.

  1. AG, bebe 8 luni jumate: Nu ii place apa, am incercat cu diferite căni pt bebe, biberoane, nu vrea nicicum, as putea sa ii dau ceai in loc de apa, menționez că nu i-am dat ceai niciodată și ce fel de ceai ar fi potrivit? Mulțumesc

Nu vă recomand să îi oferiți ceai deoarece acesta scade rata de absorbție a fierului și crește riscul de anemie feriprivă. Oferiți apă și din alte recipiente (ex: pahar de adulți, sticlă cu pai moale, linguriță etc)

  1. FC,bebe 10 luni jumate: Nu i-am dat inca peste deoarece nu găsim o sursa de încredere; se poate da ulei de peste pentru a compensa nevoia de Omega 3? Mulțumesc frumos!

Da, dar să fie un ulei de pește de calitate, fără aditivi (arome, îndulcitori etc).

  1. AG,bebe 1n si 3 luni: De cate ori pe saptamana e indicat sa manance carne,oua si lapte si daca este vreo problema consumul zilnic de banana?Multumesc!

Are zilnic nevoie de proteinele enumerate, prin rotație cu cele vegetale. Nu oferiți zilnic banana deoarece este bogată în potasiu și în timp se poate ajunge la un dezechilibru.

  1. LP, copil 8 luni,diversificat de la 6luni și o săptămână, nu vrea să mănânce nimic: Ce mă fac cu el? Este alăptat,apă bea, mâncare marțea și primăvara. Adică mănâncă o zi cât de cât și 7 nu,de ex a mâncat într-o zi la md o prună și la prânz doar puțin gălbenuș de ou și apoi câteva zile nu mai vrea. Nu acceptă să-i ofer eu sub nicio formă,vrea singur,dar mâncarea nu prezintă interes pt el. E normal?

În primul rând nu insistați deoarece situația se poate agrava. Continuați să îi puneți la dispoziție mâncare variată și echilibrată, dar este alegerea copilului dacă o  consumă sau nu. Până la vârsta de 1 an baza alimentației este laptele. Excludeți o posibilă anemie feriprivă, care vine asociată cu lipsă de apetit, și ulterior puteți sta liniștită.

  1. CT, bebe 1 an, de cate ori pe săptămână ii pot da ou?Ramane valabila regula de la inceputul diversificarii, de 2 ori pe saptamana? Ma gandesc ca daca i-am dat azi o briosa cu ou si maine o budinca sau o chifteluta cu ou se fac cele 2 zile.

Nu există o limită general valabilă. Orientativ sunt 2 ouă/săptămână, pe care le puteți distribui cum doriți: ¼ de ou astăzi, ½ mâine etc.

  1. CC, baietel 1 an, alaptat exclusiv: Nu reusesc sa ii introduc masa de pranz. Refuza legumele si carnea. Un sfat va rog.Mananca doar fructe dimineata si iaurt seara. Are 10 kg. Multumesc

Dacă refuză carnea încercați să puneți accent pe alte surse de proteine (ou, linte, năut etc). Încercați să schimați texturile folosite, astfel încât să aibă variație și să poată alegere ce îl atrage.

  1. VG , copil 1 an și 10 luni : are anemie depistata prin analize la un an ,este pe tratament! Cum reușiți voi sa faceți copiii sa accepte alimentele verzi, bogate in fier? Mulțumesc frumos!

În primul rând trebuie să fie consumate alimentele respective în familie, astfel încât copilul să dezvolte un obicei comun cu al părinților. Încercați să îi spuneți o poveste despre alimentul respectiv, să îl oferiți în moduri variate (ca atare, în brioșe etc) și nu insistați să mănânce dacă nu dorește asta.

  1. AB, fetita 1 an si 4 luni: Care este cantitatea de mancare indicata la o masa? Care este cantitatea de proteina recomandata?

Cantitatea indicată se stabilește în context clinic, după o evaluare a dezvoltării. Cantitatea maximă este de 30 ml/kg corp. Necesarul proteic este de 11-13 grame/zi.

  1. IAM , bebe azi face un anișor, făcea caca la 2zile,dupa la 3zile de vreo luna doua tot asa, acum, azi ii a 4zi de când nu o facut, ce ar trebui sa fac? Cât de tare sa ma îngrijorez? Menționez ca mănâncă bine fructe de tot felul, bea apa, alăptat,mâncare mănâncă doare bucăți, fără supe piureuri, mulțumesc

Dacă nu îl deranjează acest aspect, nu trebuie să faceți nimic. Dacă este nevoie să interveniți cu medicație/suplimente, atunci trebuie să schimbați și planul alimentar. Mai mult accent de legume și fructe specifice (dovlecel, ardei copt, spanac, praz, piersică, prune, pere etc) + iaurt cu probiotice.

  1. RA, copil 1 an si 10 luni. Pot sa ii ofer miere de manuka?

Doar în context clinic, la recomandare, pe perioade de maxim 10 zile.

  1. OD, copil 1 an si 1 luna, nu prea mananca pranzul.Oricum as modifica programul, nu prea accepta pranzul (alaptat la cerere). Pot face masa de seara ceva mai consistenta si sa o servesc mai devreme?

Dacă nu includeți carne în preparatul respectiv, este în regulă să îl oferiți la cină.

  1. DA, baietel 1 an si 5 luni inca alaptat: cum sa ii „trezesc” interesul fata de mancare? In continuare se joaca cu mancarea daca ii pun in fata sa manance singur, refuza sa mestece, accepta doar budinci umede, ciorbite, supe creme, iaurt si fructe moi (zmeura, banana, para). Multumesc

Mâncând în fața lui, la masa, exact același preparat. Aici găsiți un articol exact pe acest subiect.

  1. AM, copil 3 ani si 10 luni + copil 1 an: este in regula sa folosim apa minerala in briose/clatite? Sau sunt de preferat bicarbonatul si praful de copt? Multumesc!

Nu recomand utilizarea apei carbogazoase. Folosiți bicarbonat de sodiu (fără aluminiu) stins cu iaurt/suc de lămâie.

  1. CSU, copil 1 an 3 luni: Dupa hidratare, aruncam neaparat apa de pe semintele de in rasnite si hidratate?

Da, apa se aruncă.

  1. SC, bebe 7 luni jumate: Cerealele introduse inițial să fie fulgi sau boabe? La ce masă să le introduc? Cu ce cereală să încep? Menționez că am introdus și cina de curând, acesta constând într-un iaurt. Mulțumesc!

Puteți opta și pentru boabe, și pentru fulgi integrali. Ambele variante sunt corecte. Introduceți inițial cerealele fără gluten (porumb, mei, ovăz etc) și ulterior pe cele cu gluten (grâu, orz, secară). Testarea de toleranță o faceți la mic dejun/prânz. Ulterior se vor putea oferi și la cină.

  1. AM, copil 1 an si 3 luni, alaptata, cu alergie la plv, cazeina, gluten, drojdie, castravete si ceapa, cu valori sub limita la Zn, Seleniu, Fe, Mg si Ca. Accepta doar cateva solide ( avocado, ou, afine, rosie). Ce as putea sa ii ofer ca sa incerc sa corectam din alimentatie carentele? Multumesc mult!

Carențele sunt date de preferințele alimentare restrictive ale copilului. În primul rând trebuie să lucrați la acest aspect, și doar ulterior să „insistați” pe anumite alimente.

  1. SP,copil 11 luni peste 2 zile: Mananca doar fructe dimineata si eventual iaurt dupa-amiaza/seara. Analize bunicele,o usoara anemie si lipsa de calciu. Refuza total masa de pranz. Alaptata! Cat e de ingrijorator ca deja visez ce sa-i mai fac de papa. Multumesc!

Dacă ia în greutate și se dezvoltă corespunzător, nu e îngrijorător. Rezvolvați anemia și sunt șanse să crească și apetitul.

  1. AG, fetita 5 luni: as vrea sa incerc BLW, de la ce varsta si cu ce este cel mai bine sa incep, fructe sau legume, si ce tip de legume? Multumesc

După împlinirea vârstei de 6 luni, când copilul stă în șezut nesusținut și are o coordonare mână-gură dezvoltată. Vă recomand să începeți cu legume și să introduceți doar ulterior fructele.

  1. OMM, copil de aproximativ 10 luni, cu anemie depistată la 4 luni și tratament cu fier, nu acceptă solide: Diversificarea este un eșec total, în aceste 4 luni de încercări a avut doar câteva zile în care a acceptat să ia câteva guri de mâncare. Bucăți vrea doar dacă au textura de biscuiți/pâine, sunt singurele pe care le accepta si le duce la gura. Nu gestionează foarte bine bucățile mari, așa că după primul înec refuză iarăși. Ce îi pot oferi astfel încât să fie nutritiv și cu această textura? Nu vreau doar sa ii umplu stomacul cu ceva, biscuiți i-am oferit doar pentru ca l-am văzut interesat si voiam să stiu daca accepta. Este inca alaptat, are ~10 kg, dar nu a mai luat in greutate în ultima perioada.

Dacă biscuiții și pâinea îi plac, integrați în compoziția lor o varietate mare de alimente. Găsiți pe blog o serie de rețete (brioșe, pâine, clătite etc)  pentru astfel de preparate, îmbogățite cu lactate, carne, legume, ouă etc.

  1. INP, copil 2 ani 4 luni: Care ar trebui sa fie programul de masa a unui copil la aceasta varsta?

La această vârstă are nevoie de 3 mese principale și 1-3 gustări, stabilite în funcție de dezvoltare, apetit și nivel de activitate fizică.

  1. DG,baietel 1 an si 2 luni: Se trezeste noaptea din 3 in 3 ore sa manance LP, in cursul zilei mananca masa de dimineata integral,la pranz uneori face nazuri ,papa doar ciorbite,tocanite,tot ce contine sos sau este lichid.Seara accepta doar iaurtel.Trebuie sa fac ceva sa il dezvat de laptele din timpul noptii?

Da, în timp trebuie să reduceți consumul de lapte pe timpul nopții deoarece crește riscul de carie dentară. Oferiți la cină o masă mai calorică (cu cereale, legume, lactate etc), astfel încât senzația de sațietate să fie menținută pentru perioade mai lungi de timp.

  1. AF,copil 1 an si 3 luni: Pot sa ii dau supraalimente?Pe grup e un articol doar despre spirulina,dar sunt multe altele.Ea răcește des si as vrea sa o ajut.multumesc.

Da, se pot folosi super-alimentele cu condiția să fie produse de calitate și să faceți testări de toleranță individuale pentru fiecare.

  1. MB,fetița de 1 an și 4 luni: Mănâncă orice dar face scaunul mereu moale chiar dacă am încercat sa i dau mâncare mai mult uscata ,este și aplv. Mulțumesc!!

Evaluați și alte posibile alergii sau intoleranțe.

  1. OD, copil 1 an si 5 luni. Nu prea mănâncă legume. Ce părere aveți despre sucul de legume, în caz că îl accepta, până când se mai împrietenește cu legumele? Îi pot face? E ok acest compromis?

Nu este ok acest compromis. Încercați cu o varietate mai mare de legume, de diferite culori, forme, diverse moduri de gătire etc.

  1. CS, baietel 1 an, de cate ori pe saptamana are voie sa manance ou?Multumesc frumos

2 ouă/săptămână. Aceasta cantitate o puteți diviza pe zile cum doriți (maxim 1 ou/zi)

  1. IV,copil 1 an si doua saptamani: Mananca f bine fructele combinate cu branza,bulgur,fulgi de ovaz,avocado,pasate, nu accepta bucati. Nu este prietena cu carnita,oul. Ce pot sa fac sa o determin sa manance carne,tinand cont de faptul ca inca mananca pasat.

La 1 an ar trebui să accepte și bucăți. Dacă nu acceptă absolut deloc, verificați să nu aibă o problemă medicală. În rest, nu insistați pe carne. Important este să îi asigurați surse de proteine complete, nu în mod obligatoriu carne.

  1. IG, copil 2ani, 4luni: Mănâncă doar dimineața acasă înainte de a merge la grădinița, apoi toată ziua până la 18 refuza mâncarea la grădinița si următoarea masa, o are seara, după ce ajungem acasă. Cum ar trebui structurat un meniu ca sa conțină toate grupele, având în vedere programul in care mănâncă?

Nu este normală o pauză atât de mare între 2 mese. Încercați să introduceți măcar 2 gustări dacă nu se poate introduce o  masă principală (prânz). La aceste gustări sunt necesare minim 2 grupe de alimente.

  1. AB, copil 6 luni (într.o saptamana) cu reflux: Exista anumite alimente pe care sa le evit la început de diversificare? Nu primește tratament pt reflux.

Conopidă, roșii, usturoi, leguminoase, citrice, fructe cu semințe mici.

  1. DAN, copil 3 ani: mai e nevoie de hidratare a nuciferelor? Le poate manca foarte bine crude…multumesc!

Hidratarea se face pentru reducerea conținutului de acid fitic și se recomandă inclusiv la adulți.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.