Dulcegarii

Tarta vegana “cheeseless cake” cu “dulceata” de fructe de padure

iunie 5, 2019

Ne declaram indragostiti de crema cu iaurt de cocos! Delicata, catifelata, dulce acrisoara, este perfecta pentru un desert lejer de vara! Copilasii cu alergie la proteinele laptelui de vaca si la ou se pot bucura si ei de draguta de mai jos. Iar daca aveti copilasi cu alergie la gluten, inlocuiti blatul de tarta cu un blat raw din curmale si nuci – mai precis, cel de cheeseless cake-ul de aici.

Ingrediente:

Crusta de tarta puteti sa o faceti fie dupa reteta tartei cu branza, rosii si busuioc, fie dupa reteta tartei rustice. In plus, am adaugat o lingura carob.

Cum am scris si mai sus puteti merge si pe o “baza” raw, din curmale si nuci. Saaau, puteti face un “blat” din biscuitii preferati si unt:)


Crema:

  • 100 gr iaurt de cocos Happy Coco
  • 60 gr “dulceata” de capsuni cu chia/ zmeura sau orice alta “dulceata” babyfriendly preferati. O reteta de dulceata babyfriendly, de zmeura – gasiti aici
  • 80 gr smantana de cocos (varianta solida, la punguta)
  • 3 lg apa
  • 1/2 lingurita agar agar

Cum am procedat pentru crusta:

  • am amestecat untul rece cu faina si carobul pana am obtinut un aluat nisipos. Am adaugat apa/laptele rece si am adunat intreg aluatul intr-o bila, pe care am invelit-o intr-o folie si am introdus-o in frigider, 30’ sau in congelator, 10’.
  • am intins aluatul scos de la rece cu un sucitor si l-am transferat intr-o forma de tarta. Deasupra am asezat hartie de copt. Am pus boabe de fasole in interiorul tartei si am copt crusta “in orb”, adica fara umplutura. Puteti folosi orice fel de boabe aveti la indemana, ideea este sa fie suficient de “grele” si asezate uniform, astfel incat crusta sa se coaca la randu-i uniform, fara “umflaturi”.
  • odata coapta crusta, o lasati sa se raceasca si o pastrati la rece.

Cum am procedat pentru crema:

  • inca de la inceput vreau sa subliniez faptul ca, atat iaurtul de cocos cat si smantana de cocos trebuie sa fie la temperatura camerei. Altfel, riscati ca atunci cand le amestecati sa vi se intareasca compozitia, instant. Punguta cu smantana lasata la temperatura camerei o framantati in mana, astfel incat sa se omogenizeze foarte bine partea solida a cremei de cocos, cu uleiul (la rece, uleiul de cocos se aduna intr-un capat al pungutei)
  • iaurtul de cocos l-am asezat intr-o sita, la scurs
  • smantana bine omogenizata am golit-o din punguta intr un bol
  • am cantarit dulceata si am pus-o intr-o cratita, impreuna cu cele 3 lg de apa si cu agar agarul. Am lasat 2’ amestecul asa, apoi am aprins aragazul si am fiert dulceata impreuna cu agar agarul 3-4’, la foc mic. Am stins aragazul si am lasat dulceata la rocorit, amestecand continu ~ 2’
  • am amestecat iaurtul cu smantana , iar peste ele am adaugat dulceata
  • crema rezultata am turnat-o in crusta de tarta, niveland-o usor cu ajutorul unui cutit sau a unei spatule. Va sugerez sa va miscati rapid, altfel riscati sa vi se intareasca crema
  • am introdus tarta in frigider, asteptand minim 2 ore pana sa o servim😊
  • daca e buna?😊 Va las pe voi sa o apreciati! Noi o savuram cu mare placere, de la mic la mare!

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mihai Andrea iunie 14, 2019 at 7:13 pm

    Buna Simona, cu ce putem inlocui agar agar?

    • Simona
      Reply Simona iunie 21, 2019 at 2:47 pm

      Ai putea renunta la el si sa pui inca putina smantana de cocos. Gelatina nu ma incanta in preparatele babyfriendly, din pacate🤗

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.