Patiserie

Chifle pufoase cu dovleac, fara ou si fara lactate animale

martie 15, 2019

Se stie deja ca imi plac aluaturile dospite!🙈 Iar cu siguranta “ce naste din pisica, soareci mananca”! N-ar fi rau ca acesta sa dea si o mana de ajutor pisicii, doar n-o s-o lase sa se zbenguie singura prin jucatarie, pudrandu-se tacticoasa cu faina pe botic!🙈

Covrigii dovlecosi s-au bucurat de un real succes printre pitici si mamici, prin urmare am considerat ca trebuie sa-mi aprofundez munca si sa gasesc si o varianta pentru copilasii cu alergie la proteine din laptele de vaca si la ou. Ei bine, va promit ca nu veti regreta incercand chiflele de mai jos. Sunt mega pufoaaaase, se fac usor si sunt cu mare priza la nazdravani!

Ingrediente:

  • 300 gr faina 650/550
  • 100 gr piure dovleac copt
  • 100 ml lapte vegetal (aplv). Se poate pune si lapte animal
  • 2 lg ulei cocos presat la rece (uleiul – la temperatura camerei)
  • 1 vf de cutit vanilie pudra
  • 1/2 plic drojdie bio (fara monostearat de sorbitan, da?)
  • optional: scortisoara, coaja rasa de lamaie/portocala bio (spalata cu bicarbonat de sodiu, anterior)

Umplutura: silvoita ardeleana de la Mihai!😋

Cum am procedat:

  • am pus intr-o craticioara laptele, uleiul de cocos si dovleacul. Am incalzit amestecul, foarte putin (cat sa pot tine degetul in el, fara sa ma arda).
  • separat, in vasul robotului de bucatarie am pus faina amestecata cu drojdia si cu vanilia. Puteti adauga si jumatate lingurita miere certificata – pentru activarea drojdiei (este optional).
  • am adaugat “lichidele” peste “solide” respectiv laptele – cu tot ceea ce contine, peste faina. Am lasat mixerul sa-si faca treaba, timp de ~ 5’, cat sa se adune tot aluatul pe carligul de framantare, plus inca putin🙈. Daca nu aveti un robot de bucatarie, nu-i nici un bai. Framantati cu mana compozitia, pana se aduna intr-un aluat compact. Continuati 5’, framantarea. Acest aspect este important, daca doriti chifle pufoase si moi (se “dezvolta” glutenul)
  • am lasat aluatul la dospit 30’. Apoi, l-am impartit in 4 bile. Le-am intins sub forma unui oval si le-am umplut cu silvoita. Puteti sa le umpleti cu ce va place sau puteti sa le lasati “goale”, situatie in care sariti pasul 1. Puteti sa le impletiti cum am procedat eu (vezi imaginea 2), rezultatul fiind niste chifle dodoloate😃. Saaau, puteti sa le impletiti in forma de covrigi. Cum aveti chef!
  • odata impletite, am asezat chiflele in tava de copt si le-am lasat din nou la dospit 15-20’. Apoi, le-am copt in cuptorul preincalzit la 180*/30’. Daca nu aveti copilasi cu alergie la ou, puteti sa le ungeti cu ou. Mai puteti sa le ungeti cu putin lapte vegetal si sa le presarati cu nuca. 

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.