Dulcegarii

Baby Cheeseless cheesecake – fara coacere

martie 1, 2019

Dragii mei! Am cunoscut multe mamici in cautare de retete “dulci” pe care sa le prepare copilasilor, cu ocazia diverselor aniversari. Printre ele se aflau si mamici de pitici speciali, cu alergii la proteine din laptele de vaca, gluten sau ou. Este o provocare sa pregatesti o “praji” prietenoasa chiar daca nu exista nicio alergie in familie. Fara zahar, fara cacao, fara diverse arome, coloranti, bla, bla, bla – stiti voi foarte bine. In momentul in care apare si o alergie, lucrurile se complica – in sensul ca iti da mai multe batai de cap, nu ca nu ar exista solutii. 

Cheeseless cheesecake-ul de mai jos este o varianta care acopera mai multe cerinte, mai ales cand vine vorba despre piticii vizitati de diverse alergii. Gustul este wooooow!! O sa va convingeti singuri😊. De facut, se face extreeem de simplu, iar de prietenos – este “the best friend”!

Nu ma lasati sa va ingradesc imaginatia cu varianta mea. Puteti sa va jucati atat cu compozitia blatului, cat si a cremei. In ceea ce priveste blatul, puteti  merge atat pe varianta de nuci si curmale, cat si pe varianta de kidscuiti amestecati cu putin unt. Eu as merge inclusiv pe varianta de “tarta” – o crusta coapta ar fi “casuta” perfecta pentru minunata crema din iaurt si fructe. Cat despre crema, the sky is the limit! Am mers pe varianta iaurtului de cocos si nu am regretat. Nu l-am preparat termic, astfel incat sa ne putem bucura si de proprietatile lui. Il puteti combina cu diverse fructe, inclusiv in variantele coapte sau cu “dulceturi” prietenoase. O sa revin si cu o astfel de varianta🙈. Deasupra, presarati ce va place: de la fructe proaspete la nuci, seminte, fulgi de cocos, spirulina, carob, etc

Ingrediente (atentie, e in varianta baby, forma avand 10 cm, diametru si 5 cm, inaltime):

Blat:

  • 80 gr nuci (nuca romaneasca si fistic)
  • 1 – 2 curmale Medjool*

Crema:

  • 100 gr piure mango
  • 80 gr smantana de cocos
  • 80 -100 gr iaurt de cocos** (scurs)
  • 50 ml apa
  • 1 lingurita rasa agar- agar, bio. 

* Curmalele Medjool nu le-am hidratat, intrucat nu au nevoie, fiind carnoase si moi. 

**Iaurtul de cocos folosit de mine este Happy Coco. Motivul este evident, odata ce veti citi eticheta. Da, este cel mai “curat” iaurt de cocos pe care eu l-am gasit pana acum

Cum am procedat:

  • am hidratat nucile (minim 2 ore), pentru a inlatura acidul fitic si a favoriza absorbtia nutrientilor. Le-am tamponat cu ajutorul unui servetel, dupa care le-am pus in chopper alaturi de curmala(e). Nu am avut nevoie de unt/ulei de cocos pentru a “lega” compozitia.  Pasta obtinuta am asezat-o pe fundul formei in care voi “aranja” cheeseless cheesecake-ul. Am folosit o forma rotunda, cu fundul detasabil, tapetata cu hartie de copt. Puteti unge hartia cu ulei de cocos.
  • pentru crema am procedat astfel: am facut piureul din mango (fie pasati fructul cu furculita, fie il mixati – pentru o textura mai fina) si l-am amestecat cu iaurtul de cocos (scurs de “zer”).  Am lasat amestecul deoparte
  • smantana de cocos (atentie, la temperatura camerei) am batut-o “frisca” cu ajutorul unui mixer, ale carui palete le-am tinut 15’ la congelator. Am mixat 3-4’, dupa care am amestecat-o cu iaurtul de cocos amestecat cu mango.
  • abia dupa ce am ajuns in acest punct, m-am apucat de pregatirea agar-agarului: am pus o lingurita rasa de agar-agar in 50 ml de apa. Am lasat 2’, dupa care am asezat amestecul pe aragaz (flacara mica). Am fiert amestecul 2-3’, perioada in care acesta se va ingrosa. Am oprit aragazul si am lasat amestecul la racorit, 2’. Nu lasam mai mult, deoarece riscam sa se inchege foarte tare si sa nu ne mai iasa nimic. Asadar, dupa 2’ adaugam agar-agar-ul peste compozitia de iaurt, mango si “frisca” de cocos. Am turnat compozitia peste baza formata din nuci si curmala(e) si am dat cheeseless cheesecake-ul la rece. 
  • inainte de servire, l-am ornat cu fructe proaspete, fulgi de cocos si spirulina

  • daca e bun? E bestial de bun!😍 Ne-a incantat de la mic la mare! 

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Albu martie 15, 2019 at 3:35 pm

    De unde ai gasit sa cumperi acest iaurt? Eu -am uitat in multe magazine naturiste si online si nu am gasit 🙁

    • Simona
      Reply Simona martie 16, 2019 at 7:59 pm

      Daca esti din Tm, il gasesti in Biostil. Am inteles ca ar fi si pe pukka food

  • Reply Marcela aprilie 21, 2019 at 9:27 am

    Simona, unde este Biostil? Multumesc frumos

    • Simona
      Reply Simona aprilie 23, 2019 at 3:54 am

      In Galeria 1, la parter, vis a vis de magazinul Melania🤗

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.