Dulcegarii

Pufe/Gogosi cu magiun

octombrie 22, 2018

Majoritatea dintre voi le stiti probabil sub denumirea de gogosi. Infuriate sau mai chill, acasa la mine li se zice simplu, „pufe”😊. Mi-au bucurat mult copilaria, motiv pentru care vreau sa-i ofer acelasi sentiment copilului meu. Insotit, bineinteles de un gust bun si un mod de preparare prietenos. Asadar, pufe babyfriendly!

Ingrediente:

  • 300 gr faina 650
  • 150 ml lapte
  • 35-40 gr unt
  • 1 galbenus
  • 1/2 pachetel drojdie (~12 gr) proaspata
  • coaja rasa de lamaie (bio, spalata bine cu bicarbonat de sodiu si apa)
  • optional: 1 lingurita miere, pentru activarea drojdiei

Cum am procedat:

  • in miljocul fainii am facut o adancitura in care am asezat drojdia cu o lingurita miere si putin din laptele incalzit. Am lasat 10′, apoi am adaugat restul laptelui, untul topit, galbenusul si coaja de lamaie. Am lasat aluatul la dospit 30′
  • dupa 30′, am intins aluatul cu un sucitor si am decupat cercuri, cu ajutorul unei forme. Am pus 1/2 lingurita magiun de prune (fara zahar) in mijlocul fiecarui cerculet (1) si l-am acoperit cu alt cerc (2). Am apasat cu varful degetelor marginile (3) si am asezat forma rotunda peste cele doua cercuri de aluat suprapuse (4), astfel incat sa obtin o forma perfect rotunda (5,6), nedeformata de locurile in care am presat cu degetele. Puteti foarte bine sa impaturati fiecare cerc de aluat in doua. Asta, bineinteles dupa ce ati asezat magiunul.

  • am asezat pufele intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le-am uns cu un galbenus batut cu 2 linguri de lapte si le-am mai lasat 15′, sa se mai pufoseasca.
  • le-am copt in cuptorul preincalzit la 180*/30′.
  • puteti folosi aluatul de pufe si pentru a face cornulete umplute cu magiun sau ce vreti voi

📌 In varianta de #aplv, inlocuiti laptele animal cu un lapte vegetal iar untul cu o margarina vegetala bio, de calitate (Aslan, am mai folosit eu).

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Diana noiembrie 4, 2018 at 4:59 pm

    Buna.Cat de gros ai intins aluatul?0,5 cm?

    • Simona
      Reply Simona noiembrie 8, 2018 at 3:31 pm

      Hey! 1/2 cm, daca faci o pufa din doua cercuri. 1 cm sau 1,5 cm, daca indoi un cerc. Poftaa!🤗

  • Reply Carstea Elena noiembrie 25, 2018 at 11:38 pm

    Cu ce pot înlocui gălbenușul? Mulțumesc!

    • Simona
      Reply Simona noiembrie 26, 2018 at 6:01 am

      Elena, il poti omite. Mai adaugi f putin lapte, cat se obtii un aluat compact.

    Leave a Reply

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.