Dulcegării

Mini chec ciocolătos cu cireșe/vișine

iunie 12, 2018

Am invatat de ceva timp ca, poti obtine o briosa sau un chec bun si pufos – babyfriendly desigur, si fara a bate albusurile spuma si fara a fi nevoita astfel, sa folosesc o „tona” de oua🙈. Asta, pe langa faptul ca, exista retete in care este necesar “si” un agent de crestere, pe langa ouale batute spuma. Este si cazul mini ciocolatosului de mai jos. 

O provocare prietenoasa este insa si aceea a „inducirii” preparatului. Provocare, in cazul in care nu doresc ca in aluat sa pasez o banana, sa rad un mar sau o para:). Nu am vrut sa am o textura usor umeda, dar nici gust nici de banana, mar sau para in chec, asa ca am apelat la varianta fructelor uscate – bineinteles, in cantitati mici, cu masura, asa cum ne-am obisnuit. Puteti renunta la ele, daca ciresele sunt foarte dulci. Eu le-am considerat binevenite in dragutelul de mai jos.

In rest, ce sa va mai scriu? Ca dureaza 5′ pregatirea lui? Ca va iesi foarte bine din prima, respectand reteta? Da, pot scrie asta, fara nici o emotie:)

Ingrediente (pentru o tava rotunda cu 19 cm, diametru):

  • 50 gr unt gras, moale – la T* camerei
  • 1 lg pasta curmale* (sau 2 curmale uscate)
  • 1 ou – la T* camerei
  • 100 gr faina 650
  • 60 ml lapte (75 ml lapte daca folositi curmale uscate**) – la T* camerei
  • 1 lg pudra de roscove
  • bicarbonat de sodiu stins cu lamaie/praf de copt bio
  • 1 lingurita faina de cocos (faina 650)  – pt a absorbi sucul lasat de cirese in timpul prepararii termice
  • seminte pastaie vanilie (vanilie pudra) – 1 varf de cutit
  • optional: coaja lamaie bio (spalata bine cu apa + bicarbonat de sodiu)

* Pasta de curmale se obtine lasand curmalele la hidratat, in apa cat sa le acopere de doua degete (cateva ore sau peste noapte), dupa care se blenduiesc.

** In cazul in care folositi curmale uscate, acestea se maruntesc si se adauga in laptele care, se da in clocot pentru 3-5’. Se formeaza astfel un sos dulce. E nevoie de o cantitate putin mai mare de lapte in acest caz, deoarece cantitatea finala va fi usor scazuta in urma fierberii. Ideea este, sa aveti 60-65 ml lapte “indulcit” de folosit, la final. A da, si racit:)

Cum am procedat:

  • am scos untul din frigider, lasand cantitatea masurata necesara checului afara intr-un bol, pentru a se inmuia.
  • dupa ce untul a devenit moale, am adaugat pasta de curmale, amestecand usor cu un tel
  • ulterior, am incorporat oul in amestecul de mai sus, urmat de vanilie si pudra de roscove. Tot acum adaugati si bicarbonatul de sodiu stins cu lamaie – daca mergeti pe varianta aceasta. Daca alegeti praful de copt bio, acesta il amestecati cu faina.
  • mai am doua ingrediente de adaugat: faina si laptele. Cele doua se adauga alternativ, peste amestecul de mai sus, incorporandu-le usor cu telul
  • se toarna compozitia rezultata intr-o tavita (a mea a fost rotunda, cu 19 cm diametru) si se adauga ciresele (spalate bine si presarate cu faina de cocos). Se introduce in cuptorul preincalzit la 180*/25-30’. Verificati cu o scobitoare cand este copt checul
  • se scoate dragutelul din cuptor si se lasa la racit:). Au iesit 10-12 mini bucatele.
  • deasupra: faina de cocos sau migdale (pot fi consumate si crude😊)

📌 Checul poate fi adaptat cu succes si pentru copilasii cu aplv. Se foloseste un lapte vegetal in loc de cel animal iar in loc de unt, facem un compromis si alegem o varianta de margarina vegetala bio. Am incercat si iese minunat:)

📌 Reteta a avut ca si punct de plecare checul cu cirese al Jamilei, careia ii multumesc.

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Andreea iunie 22, 2018 at 2:30 pm

    Salut, ești drăguța sa îmi spui ce cantitate de Carob si bicarbonat e nevoie? Îți mulțumesc pentru ideile super!

    • Reply Simona iunie 22, 2018 at 2:45 pm

      Hey!🤗
      O lingurita cu varf de carob. Poti folosi si mai mult, daca doresti o culoare mai intensa. Fiind mini chec, a fost de ajuns.
      Bicarbonat de sodiu – un varf sanatos de cutit (stins cu putina zeama de lamaie). Se poate pune si putin mai mult, insa nu exagerez.
      Ingredientele sa fie la Temp camerei, astfel risti sa nu iasa pufos.
      Pupici🤗

  • Reply Ioana martie 2, 2019 at 6:50 am

    Bună Simona,
    Se bate sau nu ,oul spumă, până la urmă?
    Mulțumesc!

    • Reply Simona martie 9, 2019 at 10:22 am

      Ioana, nu. Se incorporeaza intreg in amestecul de unt (ambele, la temperatura camerei)😘

  • Reply Carmen iulie 10, 2020 at 7:15 am

    Buna,
    Ciresele se prepara termic sau se pun proaspete? Pt ca in lista de ingrediente mentionezi o lg de faina pt sucul rezultat in urma prepararii termice a cireselor.:p
    Keep up the great job!Retete minunate!

    • Reply Simona iulie 25, 2020 at 3:00 pm

      Salut! Se pun proapete. Faina este pentru sucul pe care ele il lasa in timpul coacerii checului! Multuuuumim!!❤️

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.