Miss Branzica

Tartã cu brânzã, rosii, busuioc si seminte

mai 3, 2018

Imi plac provocarile si nu ma dau in laturi din a ma arunca cu capul inainte atunci cand vine vorba de una!😀🙈 Fie ea lansata chiar de subsemnata😀! Ce am facut? Nu mare lucru: un sondaj pe grup pentru a vedea carui preparat dedicam perioada urmatoare. Desi ma pregatisem cu o super placinta😀, rezultatul sondajului a scos castigatoare ….TARTA!!!🙈 Asadar, iacata-ne in plin Festivalul Tartelor babyfriendly!🎉🎉

Si cum frumos imi sade sa pun umarul la succesul Festivalului, alaturi de mamicile mele mybabyfood-iste, vin cu o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si nutritiva! O tarta „sarata”, nu dulce asa cum  ne-a cam obisnuit „draguta”😊.

Ingrediente (tavita cu diametru de 20 cm):

Aluat:

  • 150 gr faina 650
  • 50 gr unt
  • 50 ml lapte rece

Umplutura:

  • 100 gr ricotta
  • 50 gr telemea desarata (1+)
  • 1 ou
  • 1 lg smantana
  • 1 fir ceapa verde
  • marar
  • busuioc
  • seminte: susan, dovleac

Decor:

  • rosii cherry
  • seminte : dovleac, susan (hidratate). Nu uitati sa le rasniti pe cele de dovleac. Ale mele sunt cu titlu de prezentare😊
  • busuioc proaspat
  • mozzarella rasa – 1 lg

📌 Piticilor sub 1 anisor, nu le oferim preparate cu sare, fie ele si desarate – ma refer la telemea. Asadar, in cazul lor se poate folosi doar ricotta sau branzica facuta in casa cu iaurt.

📌 Cum desaram telemeaua? O lasam cateva ore bune in apa (chiar o zi), avand grija sa schimbam de cateva ori apa in care odihneste branzica:)

Cum am procedat:

  • am facut rapid aluatul de tarta: am amestecat faina cu untul (la temperatura camerei), rezultatul fiind un aluat nisipos. Am adaugat laptele, astfel am adunat aluatul intr-o bila compacta. Puteti sa-l lasati la rece 1/2 ora. De dimineata m-am grabit si am sarit peste acest procedeu. Ei bine, a iesit foarte ok si asa:)
  • am intins aluatul cu un sucitor si l-am asezat intr-o forma de tarta (diametru 20 cm). Aveti doua variante aici: fie puneti peste aluat hartie de copt in care asezati niste boabe (naut, fasole, porumb) – pentru a-si pastra tarta forma, fie o intepati cu o furculita inainte de a o „arunca” in cuptorul preincalzit la 180*.
  • am lasat tarta la copt ~ 12-14′, timp in care am pregatit umplutura: am amestecat cele doua tipuri de branza cu oul batut impreuna cu smantana. Am adaugat apoi: ceapa verde tocata si mararul. Gata umplutura:)
  • am scos din cuptor aluatul de tarta (aproape copt), am presarat o lingurita de gris integral peste el (pentru a absorbi eventualul zer ce va fi lasat in timpul coacerii) si am asezat umplutura de branza. Deasupra am pus rosii cherry, am presarat putina mozzarella si niste seminte (hidratate si rasnite – pt a evita riscul de inec, la cei mai mici dintre pamanteni). Am pus si niste frunze proaspete de busuioc, pastrand insa cateva si pentru a le servi proaspete, cand tarta va fi coapta.
  • am reintrodus tarta in cuptor pentru inca ~ 25′. Va veti da seama cand va fi gata, deoarece se va rumeni frumos deasupra.

📌 In cazul tartei cu branza, avand in vedere faptul ca, branzica poate lasa zer in timpul coacerii, este foarte important sa nu uitati sa presarati gris peste aluatul de tarta scos din cuptor, inainte de a aseza peste el compozitia de branza. Altfel, riscati ca aluatul (chiar daca este copt deja in momentul adaugarii compozitiei de branza) sa se umezeasca si sa dea impresia de necopt.

📌 Daca folositi doar branzica (ricotta, de vaci) si este mai moale (cu zer), mai puteti adauga o lingurita de gris si in compozitie.

Sa aveti copilasi sanatosi!❤️

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Petronela mai 3, 2018 at 8:17 am

    Cu faina integrala se poate face?

    • Simona
      Reply Simona mai 3, 2018 at 8:48 am

      Da, se poate:)
      Insa exista pisibilitatea sa difere cantitatea de faina. Ideea este sa obtii un aluat compact😘

    Leave a Reply