Iubesc barcutele!! Moi, pufoase, bogate in legume si branzica – sunt perfecte pentru o masa gustoasa, nutritiva si extrem de apreciata de pitici🙈. Se fac raaapid iar depozitate adecvat, raman moi chiar si a doua zi. Asta, daca faceti portie dubla🙈. Pentru ca, “domnisoarele” nu vor trece neobservate pentru restul familiei😁.
Eu am incercat pana acum doua compozitii: una cu rosii, mozzarella, busuioc si masline iar cealalta cu spanac si branzica. O sa le trec pe ambele, mentionand ca am facut portie intreaga cu ambele umpluturi😋.
Ingrediente (4 bucati):
- 250 gr faina 650
- 160 ml apa calduta
- 15 gr drojdie proaspata
- 2 lg ulei masline
- faina de lucru
Umplutura pentru barcutele cu rosii:
- suc de rosii
- cateva rosii cherry
- cateva masline lasate la desarat in apa (schimbata de cateva ori) – 1+, deoarece contin sare
- frunze de busuioc proaspat
- frunze de ceapa verde
- mozarella razuita (se poate inlocui cu o branza maturata de caju sau parmezan vegetal)
- seminte de susan negru
Umplutura pentru barcutele cu spanac:
- doua maini sanatoase spanac proaspat
- 70-80 gr branza (facuta in casa cu iaurt sau telemea desarata>1an)
- ceapa verde
- 1 ou
- 1 lg smantana
Cum am procedat:
- Aluatul: am incalzit putin apa si am pus cateva linguri din aceasta peste drojdia asezata in mijlocul fainii. Cu varful degetelor, am ajutat la dizolvarea drojdiei in apa calduta, dupa care am adaugat restul de apa calduta si uleiul de masline. Am obtinut un aluat moale. Daca inca se lipeste, puteti sa adaugati intr-o prima faza inca o lingura de ulei, pe care sa o incorporati prin framantare, in aluat. Sau, inca o lingura de faina (maxim, deoarece ne dorim un aluat care sa ramana moale si pufos). Am presarat faina in vasul in care am framantat, am pus aluatul si l-am lasat la dospit. Eu folosesc pentru dospit un Tupperware cu capac. Si-l iubesc😋.
- intre timp, imi pregatesc ingredientele pentru umplutura barcutelor cu rosii: razuiesc mozzarella, tai rosiile si maslinele, feliute, maruntesc ceapa verde si busuiocul.
- dupa 1/2 ora, aluatul si-a dublat volumul, semn ca e gata de “actiune”😁. Il impart in 4 bilute, pe care le intind cu ajutorul unui sucitor, in forma unor ovale. Le rasucesc marginile si incep sa captusesc barcuta: pun o lingura sos de rosii, peste care presar putina mozzarella razuita. Adaug niste ceapa verde, frunze de busuioc, feliute de rosii cherry, masline, mai presar niste mozzarella, mai picur din loc in loc niste suc de rosii si, la sfarsit presar si niste seminte de susan negru. Marginile barcutelor am ales sa le ung cu ou batut.
- am asezat barcutele intr-o tavita si le-am invitat in cuptorul preincalzit la 180*/30’ – pana se rumenesc frumos deasupra.
Pentru barcutele cu spanac, am procedat exact la fel, diferenta constand in umplutura diferita.
Cum am pregatit umplutura cu spanac si branzica?
- am ales spanacul, l-am spalat bine si l-am oparit in apa clocotita (1-2’). L-am pus la scurs, turnand niste apa rece peste el, imediat ce l-am scos din cratita cu apa fierbinte (astfel, pastrez culoarea verde si nu va mai trebui sa astept sa se raceasca pentru a-l scurge bine in maini). L-am mai scurs foarte bine in maini, apoi l-am maruntit cu cutitul si l-am pus intr-un vas in care am amestecat anterior, oul batut cu smantana. Am mai adaugat niste ceapa verde si branzica.
- inainte de a umple barcutele, am presarat niste gris integral pe interiorul barcutelor (pentru a absorbi eventualul lichid lasat in timpul coacerii). Abia apoi am pus compozitia din spanac. Am pus si niste feliute de rosii cherry deasupra si le-am bagat in cuptor. – 180*/30’.
- sunt pufoase si usor de gestionat de catre pitici😍
Le pastrez intr-o cutie cu fund de lemn si cu capac de sticla sau de plastic. Le acopar dupa ce s-au racit, altfel se abureste destul de tare interiorul cutiei si risc sa creez o atmosfera prea umeda pentru barcutele mele.
Sa aveti copilasi sanatosi si papaciosi!❤️
13 Comments
Buna! Cum e aluatul( baza de paine) dupa ce se racesc? Devine gumos ?dar urmatoarea zi?As face si eu aluatul sa il folosesc pe post de blat pt pizza sa mancam toti ai casei .Crezi ca din cantitatile date de tine este suficient aluat pt o pizza cu diametrul de 26?
Hey! Poti sa-l folosesti linistita ca blat pt pizza. Este pufos, ramane moale si a doua zi (sa-l pastrezi acoperit).
Ajunge pt dimensiunea asta😋
Pofta buna!😘
Sunt delicioase bărcuțele:) aluatul este wow, ma gândeam ca pot sa fac acest aluat și pt pizza și pentru cifre cu semințe.
Wii!! Ma bucur ca va plac!❤️
Da, aluatul merge perfect pt pizza, foccacia, chifle😘
Buna,
Se poate folosi drojdie uscata, bio?
Daca da, ce gramaj?
Multumesc
Hey!🤗
De regula, continutul unui plic este pentru 500 gr faina. Pentru 250 gr faina, 1/2 pluculet.
Sa contina doar drojdia pulbere, fara monostearat.
Pofta mare!😋
Multumesc!
Pt aplv varianta?😔
Carmen,urmeaza😘
Bună,
Cu ce as putea înlocui faina? (bebe are 11 luni).
As putea cu faina de hrisca sau mei?
Bianca, se va modifica reteta in totalitate. Plus ca, textura preparatelor fara gluten e f diferita fata de cele cu gluten. Nu am incercat sa pot sa-ti ofer un sfat pertinent:(
Buna .
Rețetele tale sunt super faine!! Am incercat deja multe:).Am o intrebare dacă se poate. Dacă înlocuiesc făină 650 cu cea integrală spelta trebuie sa modific ceva in reteta? Multumesc mult!!
Heey!! Ma bucur ca-ti plac!😍
Sigur ca o poti inlocui. S-ar putea sa ai nevoie de o cantitate mai mica de spelta. Adauga faina cate putin, rezultatul trebuie sa fie un aluat nelipicios, compact😘