Dulcegarii

Cozonac babyfriendly cu nuci pecan si visine/crema de alune de padure

martie 26, 2018

Marturisesc ca nu am fost niciodata curioasa sa fac cozonac acasa🙈. Ca multe alte „chestii” gastronomice, de altfel. Asta, pana a aparut piticul meu❤️. Din dorinta de a-i oferi mancare sanatoasa, in care sa stiu ce pun, am ajuns sa descopar tot felul de mancaruri, usor de preparat, gustoase si cu siguranta, prietenoase – pentru ca , de aici am si pornit, de fapt.

Revenind la cozonac, va scriu doar atat: daca stiam ca se face atat de usor iar rezultatul va fi atat de buuun, cu siguranta il faceam mai des. Partea buna este ca, prima data l-am facut in varianta babyfriendly. Si sincer, nu intentionez ca in viitorul apropiat sa-l fac in alta varianta:).

Am pornit de la ideea ca, imi trebuie faina, lapte, oua, unt si drojdie. Cantitatile nu m-au interesat deloc, convinsa fiind ca le voi descoperi eu, in varianta care mi se potriveste cel mai bine:). Mai aveam nevoie de ceva „dulce”, asa ca am ales fructele uscate, mai precis curmalele. Nu pasta, ci sub forma unei „creme”, optinuta prin fierberea lor 5′, in lapte.Si fructele uscate sunt tot „dulce”, asa ca, folositi-le cumpatat.

Evit sa folosesc coaja citricelor in preparate, datorita faptului ca poate fi acoperita cu tot felul de substante sau pentru faptul ca in ea raman depozitate multe chimicale cu care pot fi tratate fructele. Insa, in cozonac mi se pare ca se potriveste atat de bine. Asa ca, aleg variante de citrice bio, pe care le spal foarte bine in apa cu bicarbonat de sodiu (acesta avand proprietatea de a inlatura o mare parte din posibilele pesticide).

Ingrediente (pentru un cozonac):

  • 300 gr faina 650
  • 3 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 5 curmale (deshidratate)
  • 60 gr  unt (nesarat, moale – la temperatura camerei)
  • 12 gr drojdie – 1/2 pachetel drojdie proaspata de 25 gr
  • optional: coaja de la 1/2 lamaie (bio, spalata bine cu apa+bicarbonat de sodiu)

Varianta 1 de umplutura:

  • 100 ml lapte
  • 60 gr nuci pecan (hidratate 2 ore, uscate si rasnite)
  • optional: 1 lg stafide hidratate
  • o lingurita smantana de cocos (optional)
  • o lingurita carob
  • optional: semintele unui baton de vanilie
  • optional: o mana de visine congelate (tavalite prin faina de cocos, inainte de a fi adaugate)

Varianta 2 de umplutura:

  • 100 ml lapte
  • 60 gr alune de padure (hidratate 2 ore, uscate si rasnite)
  • optional: o lingura stafide hidratate
  • optional: 1 lg cu varf nuca de cocos (in cazul in care compozitia vi se pare prea lichida)

Pentru uns: ou batut cu 2 lg lapte.

Cum am procedat:

  • intr-o cescuta am pus drojdia impreuna cu 3-4 lg lapte caldut si o lingurita faina (optional, se poate pune 1/2 lingurita miere pentru activarea mai rapida a drojdiei). Am lasat maiaua la crescut 15′
  • am maruntit curmalele si le-am pus intr-o cratita impreuna cu laptele, pe focul mediu al aragazului. Am lasat amestecul la fiert ~ 5′, timp in care am obtinut o „crema” usor mai groasa, datorita curmalelor. Daca la inceput, am pornit cu 200 ml lapte, in urma fierberii acestuia impreuna cu fructele uscate a rezultat 195 ml „crema” (cu tot cu fructele maruntite din ea). Am lasat crema la racorit, atat cat sa ramana totusi calduta.
  • in mijlocul fainii, au pus maiaua, galbenusurile, coaja de lamaie (daca alegeti sa o folositi) si treptat, crema obtinuta in urma fierberii laptelui cu dragutele curmale😋. Am obtinut un aluat lipiciooos. Da, lipicios! Nu mai adaugati faina, doar vrem un cozonac moale si pufos🙈. In schimb, incepeti sa adaugati treptat untul (moale, la temperatura camerei), continuand sa framantati, timp de ~10′. Nu e asa mult, credeti-ma. Insa, merita fiecare minut:). Aluatul obtinut (moale, dar care se desprinde cu usurinta de pe maini si de pe marginile vasului) l-am lasat la dospit intr-un vas acoperit (eu am Tupperware) -1-2ore, pana isi dubleaza volumul.
  • intre timp pregatim umplutura: punem la fiert 100 ml lapte, impreuna cu stafidele (eu le-am maruntit cu cutitul). Cand a inceput sa fiarba, am adaugat nuca macinata (am hidratat-o in prealabil 2h) si carobul. Crema obtinuta astfel am lasat-o la racit.
  • dupa ce aluatul si-a dublat volumul, l-am rasturnat pe masa de lucru si l-am impartit in doua bile egale, pe care le-am intins cu un sucitor, le-am acoperit cu crema de nuca, am adaugat si o mana de visine si le-am rulat. Am impletit cele doua role si gata cozonacul😀 (poza este de la cozonacul cu umplutura de alune de padure). 
  • am lasat cozonacul astfel impletit in tavita (tot Tupperware, recunosc imi place T.🙈) inca 1/2 ora la crescut. Sa stiti ca este important sa respectati acesti timpi de crestere/dospire, daca va doriti un super cozonac❤️.
  • dupa jumatatea de ora de extra dospit, am uns cozonacul cu ou batut cu putin lapte si l-am introdus in cuptorul preincalzit la 180*/45′-50′ cu ventilatie. Intrucat cozonacul are tendinta de a se rumeni „bine” deasupra, puteti sa-l acoperiti cu o bucata de folie de copt.
  • dupa ce cozonacul s-a copt, l-am scos din cuptor si l-am invelit intr-un stergar curat. Este important sa-l pastrati acoperit, pentru a ramane moale si pufos. Incercati sa va abtineti in a-l felia imediat, in ciuda mirosului imbietor:). Ce imi place la „reteta” asta este ca, Mr. Cozonac a ramas moale si a treia zi (am ascuns intentionat un coltisor, pentru a verifica acest lucru😊).

Cat despre varianta 2 de umplutura, va scriu ca este fabuloasa:). Am obtinut din laptele amestecat cu alunele (hidratate anterior si rasnite) o crema extrem de gustoasa. Merita incercata si ea🙈

Un singur lucru va rog: incercati sa respectati pasi si reteta si va asigur ca rezultatul va fi mega bun si aratos:)

📌 Optez pentru hidratarea oleaginoaselor, pentru a indeparta din fitatul pe care-l contin si care impiedica absorbtia in totalitate a nutrientilor. Iar la copilasi, este important sa valorificam la maxim tot ceea ce ne ofera un aliment nutritiv. Asadar, le las in apa (min 2h), le pun intr-un servet absorbant pentru a le ‘usca’ putin si le rasnesc. Fitatul se gaseste inclusiv in coaja maronie – prezenta in cazul unor oleaginoase (migdale, alune, etc), care se indeparteaza usor in urma hidratarii.

📌 De asemenea, cititi cu atentie eticheta fructelor uscate. E important sa fie deshidratate si nu confiate (in suc de zahar) si sa nu contina nimic altceva decat fructele (atentie la sulfiti).

📌 In cazul drojdiei, optez pentru varianta proaspata (fara aditivi). Exista si variante uscate, curate, fara pacatosul monostearat de sorbitan.

Sa aveti copilasi sanatosi si papaciosi!❤️

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Laura martie 31, 2018 at 11:18 am

    Buna ziua!
    Putem folosi visine din compot dacă nu avem congelate?
    Multumesc frumos!❤️

    • Simona
      Reply Simona aprilie 1, 2018 at 11:05 am

      Hey, Laura🤗
      Se poate, insa ia in calcul ca majoritatea compoturilor contin cantitati considerabile de zahar adaugat. Daca piticul/pitica are sub 2 anisori si nu numai, as evita aceasta varianta si as merge pe cea sigura, de visine congelate. Tu hotarasti.
      Pupici si un cozonac pufoos!

  • Reply Laura aprilie 3, 2018 at 12:45 pm

    Avem compot făcut în casă, îndulcit cu foarte puțină melasă. Mulțumesc mult pentru răspuns!!🤗

  • Leave a Reply