Alergii si intolerante Cereale/pseudocereale/paste Dulcegarii

Lapte de ovăz

februarie 12, 2018

Sunt genul de persoană care se plictisește rapid de aceleași preparate de mâncare. Plictisită de lactatele consumate anterior, aseară m-am hotărât să pun mâna pe cutia de fulgi de ovăz și să fac un super lapte de ovăz!

Pentru diversitatea preparatelor și a nutrienților, puteți include acest lapte în alimentația copiiilor, chiar dacă aceștia nu au intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele laptelui de vacă/capră. În cazul copiiilor cu intoleranță la gluten, să vă asigurați că achiziționați un ovăz curat, fără urme de gluten.

De ce aveți nevoie:

  •  1 cănă fulgi de ovăz nepreparați termic
  • 5 căni de apă
  • 2 curmale deshidratate (sau orice alt îndulcitor prietenor doriți)

Cum am procedat:

  • am pus casa de fulgi de ovăz la hidratat în 2 căni de apă și le-am lăsat în această combinație, la relaxat, peste noapte
  • separat, am pus la hidratat și 2 curmale deshidratate
  • dimineața, am strecurat fulgii de ovăz, i-am clătit cu apă curată
  • fulgii curați i-am pus în blender împreună cu 3 căni de apă curată și cele 2 curmale hidratate
  • am ținut această combinație în blender pentru 3 minute
  • când combinația era o pastă fină, am trecut la strecurat. Eu am folosit o sită foarte fină, dar puteți folosi un tifon steril.
  • după strecurare, am pus laptele la fiert pentru 5 minute (pentru a nu consuma fulgi de ovăz cruzi)

Sugestii:

  • Pentru copii, laptele se fierbe în mod obligatoriu.
  • Îl puteți folosi în diverse preparate, de exemplu în brioșe, biscuiți, ca și înlocuitor pentru laptele de vacă.
  • Se poate folosi și drept băutură, alături de un biscuite, un chec, sau alte preparate.
  • Deoarece nu conține aditivi, pe fundul sticlei în care stă depozitat, se va depune un sediment de cereale. Scuturați bine sticla înainte de consum.
  • Păstrați laptele la frigider, în sticle cu capac.
  • Dacă vă doriți o textură mai densă pentru lapte, folosiți cantități mai mici de apă. De asemenea, pe măsură ce consumați din lapte, acestea va deveni din ce în ce mai gros. Îi puteți adăuga apa curată pentru a îl aduce la textura dorită.

O altă rețetă de lapte vegetal găsiți aici.

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Adri februarie 23, 2018 at 9:03 am

    Minunat site, foarte bune rețete și utile informații. Am încercat azi să fac lăpticul de ovăz, însă la fierbere s-au făcut niște cocoloașe. Sunt normale sau am greșit ceva? Mulțumesc!

    • ND.drd. Hadmaș Roxana
      Reply ND.drd. Hadmaș Roxana aprilie 24, 2018 at 5:36 pm

      Ne bucurăm că vă putem inspira! Este normal. Îl puteți strecura pentru a avea un lapte fin. Dacă cocoloașele sunt din cauza densității laptelui (prea gros), îl puteți dilua cu mai multă apă

  • Reply Dorina Vasilache aprilie 7, 2018 at 1:27 pm

    Cât timp rezista laptele la frigider??

    • ND.drd. Hadmaș Roxana
      Reply ND.drd. Hadmaș Roxana aprilie 24, 2018 at 5:35 pm

      3 zile, maxim

  • Reply Carmen iunie 28, 2018 at 1:52 pm

    Ce tip de fulgi de ovăz se folosesc? Din aceia crispy (ca la musli) sau de genul celor care se fierb pentru porridge? Mulțumesc!

    • Simona
      Reply Simona iunie 29, 2018 at 4:21 am

      Carmen, fulgi de ovaz cruzi, necopti (nu crispy), ca si cei pentru terci🤗

  • Reply Mihaela septembrie 12, 2018 at 11:45 am

    Buna!ce se intampla daca nu fierb laptele si ii dau sa bea baietelului meu de 2 ani si 2 luni?

    • ND.drd. Hadmaș Roxana
      Reply ND.drd. Hadmaș Roxana octombrie 5, 2018 at 11:57 am

      Bună ziua! Poate să apară discomfortul abdominal (crampe, flatulență) și constipație

    Leave a Reply