Dulcegării

Plăcintă cu mere

ianuarie 29, 2018

Daca vreti sa va incantati piticii cu un “dulce” ok, this is it!😍. Este reteta mamei mele, la care am facut mici modificari prietenoase si pare-se, de bun augur. Am scapat de zahar, deloc necesar din punctul meu de vedere (placinta este dulce, veti vedea) si am inlocuit tipul de grasime folosita. De asemenea, am renuntat la aceasta si atunci cand vine vorba despre “pregatirea” merelor pentru umplutura.

Ideea este urmatoarea: am obtinut o placinta foarte gustoasa, care se face foarte usor, cu ingrediente putine si la indemana.

Ingrediente:

  • 240 – 250 gr faina 650
  • 150 ml lapte animal (sau vegetal)
  • 50 ml ulei de cocos (topit)
  • 10 gr drojdie proaspata

Umplutura:

  • 4 mere medii
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 Lg gris integral

Cum am procedat:

  • am asezat faina intr-un vas iar in mijlocul ei am pus drojdia. Am incalzit putin laptele si am adaugat 4-5 linguri din acesta peste drojdie. Am lasat 10’ la odihnit:).
  • am incalzit putin untul de cocos, atat cat sa ajunga in stare lichida (pentru a putea controla cantitatea pusa), l-am adaugat peste restul laptelui caldut si treptat l-am amestecat cu faina si  drojdia. Am obtinut un aluat moale, nelipicios, pe care l-am lasat la dospit 30’. Daca se lipeste de maini, mai adaugati f putina faina.
  • intre timp am spalat merele, le-am curatat de coaja si le-am razuit. De aici inainte exista doua variante: fie le lasati asa 15’, dupa care le stoarceti putin de sucul lasat, fie le puneti intr-o tigaie antiaderenta, fara pic de ulei si le “incalziti” 5-10’. Nu mai mult de 10′, pentru a nu „pierde” din sucul lasat de ele si a ne indeparta asfel de modul prietenos de preparare. Ulterior, amestecam merele cu o lingurita de scortisoara si una de gris integral (pentru a ne asigura ca eventualul suc lasat de acestea va fi absorbit de catre gris si nu va merge in aluatul, pe care l-ar putea inmuia).
  • dupa jumatatea de ora de dospit, am impartit aluatul in doua bile, pe care le-am intins cu un sucitor, avand grija sa iau in calcul dimensiunea tavii folosite: 25/20 cm. Presarati faina pe blatul de lucru, astfel veti intinde foaia de placinta fara sa riscati ca aceasta sa se lipeasca de blat
  • am asezat prima foaie in tava, am adaugat compozitia de mere, apoi a doua foaie. Am uns cu ou batut, am intepat cu o furculita foaia de deasupra si am introdus placinta in cuptorul preincalzit la 170*/30’, pana se rumeneste frumos deasupra.
  • dupa ce am scos placinta din cuptor, am lasat la racit 20’. Nu o taiati calda, riscati sa curga din compozitie.

📌 In cazul copilasilor cu alergie la ou, renuntati la ungerea foii de deasupra cu acesta.

📌 Atentie ce scortisoara consumati. Mai multe despre scortisoara – aici.

📌 In cazul copilasilor cu aplv, puteti inlocui laptele animal cu lapte vegetal (cocos, migdale). O mamica a incercat si mi-a dat un feedback pozitiv in acest sens. Multumesc frumos, draga mea Catalina❤️

Sa aveti copilasi sanatosi!

 

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply Ceistina aprilie 30, 2018 at 4:29 pm

    Buna,pot face si fără drojdie ?

    • Reply Simona mai 1, 2018 at 9:43 am

      Hello, Cristina🤗
      Nu as recomanda. Placinta este moale si pufoasa tocmai pentru ca este facuta dintr-un aluat dospit. Iti recomand sa incerci cu drijdie. E prea buna sa risti sa te dezamageasca.
      Pupici

      • Reply Smolenik Georgiana aprilie 7, 2020 at 11:36 am

        Buna Simona,
        Drojdia e ok si pentru copii de 1 an?
        As putea sa inlocuiesc uleiul de cocos cu unt de cocos? Doar asta am in casa acum plus ulei de in presat la rece🙈
        Multumesc 🤗

        • Reply Simona aprilie 9, 2020 at 5:43 pm

          Hey! Da, e ok. Poti pune un ulei presat la rece, altul decat cel de in. Merge si cu unt, insa probabil vei avea nevoie de o cantitate mai mare😘

  • Reply Druga Elena iunie 28, 2018 at 9:37 pm

    Buna
    Uleiul de cocos este același :unt de cocos?sau cu ce pot înlocui uleiul?mereu îl încurc cu untul de cocos😔Multumesc frumos pt eventualul raspuns și pt toate Rețetele delicioase😊

    • Reply Simona iunie 29, 2018 at 4:24 am

      Hey, Elena!🤗
      Uleiul de cocos este diferit de untul de cocos, atat ca textura cat ca si nutrienti (untul este facut din intreaga pulpa a nucii de cocos, uleiul e extras).
      Il folosesc in “dulcegarii” datorita punctului de fumegare ridicat.
      Poti sa-l inlocuiesti cu un alt ulei/unt topit☺️
      Cu mare drag!❤️

  • Reply Roxana august 4, 2018 at 12:03 pm

    Delicioasa!!!
    Va urmaresc cu mare drag.

    • Reply Simona august 4, 2018 at 2:52 pm

      Multumiiim frumoos!!❤️
      Ne bucura mult feedback-ul tau!😘

  • Reply Ecaterina august 20, 2018 at 8:29 pm

    Mega buna!

  • Reply Oana februarie 7, 2019 at 4:59 am

    Buna! Minunata reteta. Pot folosi drojdie uscata si ce gramaj? 7 gr? Nu locuiesc in tara si aici nu se gaseste drojdie proaspata. Multumesc!

    • Reply Simona februarie 7, 2019 at 3:03 pm

      Poti folosi drojdie uscata bio, fara monostearat de sorbitan. Citeste, te rog oe plic pentru ce cantitate de faina e recomandata si adaptezi pentru cantitatea de faina din reteta🤗

  • Reply Anca iulie 17, 2019 at 1:37 pm

    Delicios! Eu am pus si nuca si praf de ghimbir in compozitie, dar daca era marul mai aromat, ma abtineam (am folosit mere golden, ca asta aveam si nu mi se pare cel mai stralucit soi pentru placinta). Bebe momentan nu se arata interesata, sper sa ramana si pentru ea, desi nu bag mana in foc :))) Clar o sa mai fac reteta, multumesc!

    • Reply Simona iulie 28, 2019 at 4:21 pm

      Wiii! Supeer!!🤗
      Va papa si bebe la un moment dat!😃😍

  • Reply Mimi Sincraian august 27, 2021 at 9:34 am

    cat e de buuuna! <3

    • Reply Simona ianuarie 9, 2022 at 1:04 pm

      Cat ma bucccuuur!!

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.