Dulcegarii

Placinta cu mere

ianuarie 29, 2018

Daca vreti sa va incantati piticii cu un “dulce” ok, this is it!😍. Este reteta mamei mele, la care am facut mici modificari prietenoase si pare-se, de bun augur. Am scapat de zahar, deloc necesar din punctul meu de vedere (placinta este dulce, veti vedea) si am inlocuit tipul de grasime folosita. De asemenea, am renuntat la aceasta si atunci cand vine vorba despre “pregatirea” merelor pentru umplutura.

Ideea este urmatoarea: am obtinut o placinta foarte gustoasa, care se face foarte usor, cu ingrediente putine si la indemana.

Ingrediente:

  • 235 gr faina 650
  • 150 ml lapte animal (sau vegetal)
  • 70 ml ulei de cocos (topit)
  • 10 gr drojdie proaspata

Umplutura:

  • 4 mere medii
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 Lg gris integral

Cum am procedat:

  • am asezat faina intr-un vas iar in mijlocul ei am pus drojdia. Am incalzit putin laptele si am adaugat 4-5 linguri din acesta peste drojdie. Am lasat 10’ la odihnit:).
  • am incalzit putin untul de cocos, atat cat sa ajunga in stare lichida (pentru a putea controla cantitatea pusa), l-am adaugat peste restul laptelui caldut si treptat l-am amestecat cu faina si  drojdia. Am obtinut un aluat moale, nelipicios, pe care l-am lasat la dospit 30’.
  • intre timp am spalat merele, le-am curatat de coaja si le-am razuit. De aici inainte exista doua variante: fie le lasati asa 15’, dupa care le stoarceti putin de sucul lasat, fie le puneti intr-o tigaie antiaderenta, fara pic de ulei si le “incalziti” 5-10’. Nu mai mult de 10′, pentru a nu „pierde” din sucul lasat de ele si a ne indeparta asfel de modul prietenos de preparare. Ulterior, amestecam merele cu o lingurita de scortisoara si una de gris integral (pentru a ne asigura ca eventualul suc lasat de acestea va fi absorbit de catre gris si nu va merge in aluatul, pe care l-ar putea inmuia).
  • dupa jumatatea de ora de dospit, am impartit aluatul in doua bile, pe care le-am intins cu un sucitor, avand grija sa iau in calcul dimensiunea tavii folosite: 25/20 cm.
  • am asezat prima foaie in tava, am adaugat compozitia de mere, apoi a doua foaie. Am uns cu ou batut, am intepat cu o furculita foaia de deasupra si am introdus placinta in cuptorul preincalzit la 170*/30’, pana se rumeneste frumos deasupra.
  • dupa ce am scos placinta din cuptor, am lasat la racit 20’. Nu o taiati calda, riscati sa curga din compozitie.

📌 In cazul copilasilor cu alergie la ou, renuntati la ungerea foii de deasupra cu acesta.

📌 Atentie ce scortisoara consumati. Mai multe despre scortisoara – aici.

📌 In cazul copilasilor cu aplv, puteti inlocui laptele animal cu lapte vegetal (cocos, migdale). O mamica a incercat si mi-a dat un feedback pozitiv in acest sens. Multumesc frumos, draga mea Catalina❤️

Sa aveti copilasi sanatosi!

 

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Ceistina aprilie 30, 2018 at 4:29 pm

    Buna,pot face si fără drojdie ?

    • Simona
      Reply Simona mai 1, 2018 at 9:43 am

      Hello, Cristina🤗
      Nu as recomanda. Placinta este moale si pufoasa tocmai pentru ca este facuta dintr-un aluat dospit. Iti recomand sa incerci cu drijdie. E prea buna sa risti sa te dezamageasca.
      Pupici

  • Reply Druga Elena iunie 28, 2018 at 9:37 pm

    Buna
    Uleiul de cocos este același :unt de cocos?sau cu ce pot înlocui uleiul?mereu îl încurc cu untul de cocos😔Multumesc frumos pt eventualul raspuns și pt toate Rețetele delicioase😊

    • Simona
      Reply Simona iunie 29, 2018 at 4:24 am

      Hey, Elena!🤗
      Uleiul de cocos este diferit de untul de cocos, atat ca textura cat ca si nutrienti (untul este facut din intreaga pulpa a nucii de cocos, uleiul e extras).
      Il folosesc in “dulcegarii” datorita punctului de fumegare ridicat.
      Poti sa-l inlocuiesti cu un alt ulei/unt topit☺️
      Cu mare drag!❤️

  • Reply Roxana august 4, 2018 at 12:03 pm

    Delicioasa!!!
    Va urmaresc cu mare drag.

    • Simona
      Reply Simona august 4, 2018 at 2:52 pm

      Multumiiim frumoos!!❤️
      Ne bucura mult feedback-ul tau!😘

  • Reply Ecaterina august 20, 2018 at 8:29 pm

    Mega buna!

  • Leave a Reply