Miss Branzica Patiserie

Palaneț cu brânză

ianuarie 13, 2018

Deși îmi place palanețul cu brânză, nu credeam că voi în casă. Simplu: nu îmi place să frământ aluat! Totuși, îmi doream o variantă sănătoasă, nu varianta cu aditivi din comerț și m-am pus pe treabă.

Ingrediente necesare pentru acest palaneț cu brânză:
  • 1 kg făină 650
  • 800 ml apă călduță
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 500 g brânză de capră
  • 3 ouă+1 gălbenuș
  • opțional: sare
Cum am procedat:
  • am încălzit 800 ml apă și ulterior am dizolvat drojdia în această apă
  • într-un bol, am pus făina și am făcut un locșor în mijlocul ei, loc unde am adăugat apa cu drojdie. Am amestecat și frământat acest aluat, până când nu se mai lipea deloc de bol sau de mâini. Am acoperit bolul cu aluat cu un șervet de bucătărie și l-am pus lângă cuptorul pornit, la dospit, pentru 60 de minute.
  • Între timp am preparat umplutura din brânză de capră (puteți folosi brânză de casă foarte bine stoarsă sau brânză din comerț) și 3 ouă întregi. Am amestecat riguros pentru a avea o consistență fină, omogenă.
  • Când a expirat perioada de dospit, am format în mână o foaie de aluat (cam de 2 cm), de 2 ori cât tava pe care urma să o folosesc la copt. Pe o jumătate din foaia de aluat am pus amestecul de brânză și ou, iar aluatul rămas fără amestec, a învelit cealaltă parte a foii. Astfel, am avut un produs din 3 straturi: aluat, brânză, aluat.
  • Am așezat frumos aluatul în tavă și cu o pensulă am uns aluatul de la suprafață cu 1 gălbenuș de ou.
  • Palanețul a stat în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute. Puteți testa cu o scobitoare dacă aluatul este făcut. De asemenea, în momentul în care este făcut, aluatul se rumenește ușor, căpătând o crustă aurie.

Preparatul se poate servi atât cald, cât și rece, atât pe post de mic dejun, cât și pe post de cină. Noi l-am consumat alături de un iaurt simplu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply