Cu carne/peste

Sarmale cu pui în foi de vitã de vie – by Adriana

decembrie 13, 2017

Oricat de sofisticata ne dorim a fi masa de Craciun, sarmalele sunt printre putinele care nu pot lipsi din meniul sarbatorilor de iarna. Fie ca sunt impaturite in foi de varza sau foi de vita de vie, ele mereu vor avea locul lor in centrul mesei festive. Iar cand vine vorba de micutii familiei, ne dam silinta cu atat mai mult, astfel incat acestea sa devina o placere culinara!

Ingrediente pentru sarmale in foi de vita de vie:

  • foi de vita de vie (recoltate din vita de vie nestropita cu pesticide)
  • 500 g pulpa pui tocata
  • 2-3 cepe mai marisoare (ceapa galbena uscata)
  • 2 maini orez (basmati)
  • o legatura cimbru si marar (verde, de aceasta data)
  • 1 lingura boia dulce
  • 250 ml pasta de rosii (fara sare)

Cum facem umplutura sarmalelor?

Desi vi se poate parea o munca de Sisif, va garantez ca nu este asa nici macar de departe.

Incepem cu tocatul cepelor. Incercam sa tocam ceapa cat mai marunt, dupa care o punem intr-un wok (sau orice cratita aveti la indemana) si o acoperim cu apa, putin cimbru si putin marar. Pornim aragazul si lasam sa fiarba ceapa pana scade apa aproape de tot. Repetam acest procedeu de inca doua ori, astfel incat ceapa sa aiba timp sa se inmoaie frumos (adaugand apa, mereu). Acum, a venit momentul sa adaugam lingura de boia dulce si orezul (spalat foarte bine). Mai invartim de cateva ori in oala si gata prima etapa!

Punem carnea tocata intr-un bol mai mare , insa nu uitam sa o amestecam si pe ea cu cimbru si marar. Musai de pus aceste condimente atat in ceapa, cat si in carne! (gustul va fi nemaipomenit) Turnam compozitia de ceapa si orez peste carnea tocata si omogenizam cat de bine putem. Se lasa la odihnit cateva minute, timp in care ne pregatim frunzele pe masa de lucru (spalate foarte bine in apa rece si optional trecute pentru cateva secunde printr-o oala cu apa in clocot), dupa care incepem sa impachetam sarmalele, dupa preferinte: care mai mari, care mai mici, care cum ies… cine zice ca trebuie sa avem sarmale trase la indigo? !

​Cum le asezam in oala in care le vom fierbe?

Pe fundul unei oale vom pune restul de marar si cimbru, iar mai apoi incercam sa potrivim sarmalele. Peste ele, adaugam o sticluta de pasta de rosii (de casa, fara sare), acoperim cu apa, atat cat sa treaca peste ele (1-2 degete). Eu le gatesc in oala sub presiune, asa ca in 25 minute sunt numai bune de papat!

 

„Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca[…] la cuptiorul pe care ma ascundeam[…] parca-mi salta si acum inima de bucurie!”
(Ion Creanga, „Amintiri din copilarie”)

Pitici, vă doresc să creşteţi sănătoşi şi frumoşi!

Sarbatori pline de magie si puritate,
Adriana Gocan

 

📌 Desi in fotografia preparatului apare mamaliguta si smantana, in cazul copilasilor – “dansele” sunt de lasat deoparte. Roxana ne explica de ce, aici:

“Recomandare practică: Deși la noi, românii tradiționali, sarmalele se servesc cu smântână și mămăliguță, vă recomand să evitați aceste combinații. Smântâna, deși este considerată o grăsime animală, conține calciu. Acest calciu va reduce absorbția de fier din carne, lucru nedorit în cazul copiiilor (mai multe despre acest subiect găsiți aici). Deoarece sărmăluțele conțin orez, asocierea acestora cu mămăliga va duce la un dezehilibru: asocierea dintre 2 carbohidrați, dintre 2 cereale, și creșterea valorii calorice”

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Alina decembrie 13, 2017 at 9:41 am

    Simona, ati postat un articol in care nu se recomanda asocierea dintre orez si mamaliga, aceasta reteta este ok?Mersi 🙂

    • Simona
      Reply Simona decembrie 13, 2017 at 5:26 pm

      Hey, Alina🤗
      Ne bucura mult faptul ca ne urmaresti😍
      Mamaliguta apare doar in poza de prezentare, la fel si smantana.
      Intr-adevar, in cazul copilasilor, combinatia ar fi de evitat, recomandarea Roxanei o atasez aici:

      “Recomandare practică: Deși la noi, românii tradiționali, sarmalele se servesc cu smântână și mămăliguță, vă recomand să evitați aceste combinații. Smântâna, deși este considerată o grăsime animală, conține calciu. Acest calciu va reduce absorbția de fier din carne, lucru nedorit în cazul copiiilor (mai multe despre acest subiect găsiți aici). Deoarece sărmăluțele conțin orez, asocierea acestora cu mămăliga va duce la un dezehilibru: asocierea dintre 2 carbohidrați, dintre 2 cereale, și creșterea valorii calorice”

      In speranta ca ti-am raspuns la intrebare, te mai asteptam cu drag, orice nelamurire ai avea:)
      Pupicei mititei😘

  • Reply Alina decembrie 14, 2017 at 10:46 am

    Multumesc!

  • Leave a Reply