Bazele nutriției echilibrate

Sarea: inamicul numărul 1

noiembrie 14, 2017

E târziu și timpul nu îmi permite să scriu atât de frecvent și mult precum mi-aș dori. Totuși, astăzi îmi fac puțin timp și discutăm despre un subiect sensibil: sarea – inamicul numărul 1!

Sarea, sau sub denumirea ei reală, „clorura de sodiu”, este un ingredient bogat în sodiu, care ar trebui să fie introdus târziu în alimentația celor mici. Trecând peste alimentația celor mici, unde acest ingredient nu ar trebui să fie prezent deloc, vă menționez că este absolut necesară o reducere a consumului de sodiu și la adulți. Suntem în mijlocul unui război cu hipertensiunea arterială, iar bolile renale sunt înarmate serios și ele. Chiar ne lăsăm învinși în acest război, din cauza unei alianțe cu micile cristale albe?

Faptul că sarea de bucătărie, consumată în cantități mari, este una dintre cauzele hipertensiunii arteriale la adult nu este o noutate pentru nimeni. Dar noutatea în cercetare este aceea că ne lovim deja de hipertensiune inclusiv la copii, tocmai datorită consumului ridicat de sodiu. Nu este elegant din partea mea, dar dau puțin din casă și vă arăt pe scurt câteva rezultate și concluzii ale unui proiect de cercetare (care urmează a fi publicat în următoarele săptămâni). Ei bine, situația actuală sună cam așa: „Consumul mediu de sodiu/zi a fost de 2819 grame… Proporția de sodiu in meniurile copiiilor a fost asociată semnificativ cu statusul tensiunii arteriale sistolice… Consumul a peste 2 g sodiu/zi reprezintă un factor de risc pentru apariția hipertensiunii arteriale la copilul mic…”.

Deci, pe scurt: situația e deja la limită, încă de la vârste fragede. Am „atins performanța” de a aduce în lumea celor mici o patologie întâlnită anterior numai la adulți. Nu e pierdut timpul, încă putem reveni pe drumul cel bun.

Necesarul de sodiu este mic. Mai exact:

  • Sub vârsta de 1 an: 0.4 g
  • Între 1 și 3 ani: 0.8 g sodiu
  • Între 4 și 6 ani: 1.2 g sodiu
  • Între 7 și 10 ani: 2 g sodiu
  • Peste 11 ani (inclusiv la adult): 2.4 g sodiu.

Exemplu practic: 1 gram de sare de bucătărie conține 0.4 g sodiu.

Ceea ce defapt se omite din această ecuație, este compoziția în sodiu a diverse produse alimentare. De exemplu:

  • 100 g mălai conțin 345 mg sodiu
  • 100 g năut conțin 24 g sodiu
  • 100 g rădăcină de țelină conțin 80 mg sodiu
  • 100 g spanac conțin 79 mg sodiu
  • 1 ou de găină conține 74 mg sodiu
  • 100 g brânză de capră conțin 423 mg sodiu

Acestea au fost variantele utilizate frecvent, sănătoase. Dacă ne avântăm în tărâmul mezelurilor și a altor preparate descoperim următoarele:

  • 100 g parmezan conțin 1804 mg sodiu
  • 100 g bacon conțin 1420 mg sodiu
  • 100 g salam conțin 936 mg sodiu
  • 100 g biscuiți clasici din comerț conțin 955 mg sodiu
  • 1 felie pâine albă din comerț conține 238.8 mg sodiu
  • 100 g măsline verzi conțin 1556 mg sodiu
  • O linguriță de muștar din comerț conține 165 mg sodiu

…și lista poate continua…

Din păcate, studiile de specialitate arată că produsele din comerț pentru copii, vândute sub o strategie de marketing foarte bună, cu ambalaje colorate și reclame atrăgătoare, nu sunt chiar atât de sănătoase. Acestea conțin în mare parte adaos de sare, zahăr/îndulcitori și aditivi alimentari.

Din păcate excesul de sodiu este frecvent. Câțiva pași simpli pot fi de ajutor:

  • Fără sare de bucătărie în alimentația copilului mai mic de 2 ani.
  • Evitați alimentele din comerț și oferiți copilului alimente preparate în casă.
  • După vârsta de 2 ani cantitatea de sare trebuie limitată la câteva granule/zi.
  • La preșcolar și școlar nu se va folosi mai mult de ½ de linguriță sare/zi.
  • La adult cantitatea de sare/zi va fi limitată la o linguriță.

 

  1. https://www.nhs.uk/chq/Pages/824.aspx?CategoryID=51
  2. https://www.nhs.uk/chq/Pages/1138.aspx
  3. Elliott C.D., Conlon M.J., Packaged baby and toddler foods: questions of sugar and sodium, Pediatr Obes. 2015 Apr;10(2):149-55.
  4. Samuel L, Ethan D, Basch CH, Samuel B., A comparative study of the sodium content and calories from sugar in toddler foods sold in low- and high-income New York City supermarkets, Glob J Health Sci. 2014 May 7;6(5):22-9.
  5. Maalouf J, Cogswell ME, Bates M, Yuan K, Scanlon KS, Pehrsson P, Gunn JP, Merritt RK, Sodium, sugar, and fat content of complementary infant and toddler foods sold in the United States, 2015, Am J Clin Nutr. 2017 Jun;105(6):1443-1452.
  6. Cogswell ME, Gunn JP, Yuan K, Park S, Merritt R, Sodium and sugar in complementary infant and toddler foods sold in the United States, Pediatrics. 2015 Mar;135(3):416-23.

Sursă foto: internet

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply