Bazele nutriției echilibrate

Susan : o oază de calciu!

octombrie 5, 2017

Susanul, un produs alimentar din categoria oleaginoaselor, reprezintă un element de bază din cadrul piramidei alimentare echilibrate, fiind comercializat la prețuri reduse.

Principala caracteristică pentru care acesta era folosit în alimentația populației umane, era cantitatea mare de calorii/100 g, aceasta variind între 573 și 631 calorii. Aceasta cantitatea mare de calorii/porție, provine în mare parte din grăsimi, acestea fiind unele de tip nesaturat, ceea ce face susanul un prieten al bolnavilor de boli cardiovasculare.

Puțini dintre noi știu că susanul poate să fie și o sursă impresionantă de calciu. Astfel, susanul integral sau negru (nedecorticat), vin însoțite de 975 mg Calciu/100 g produs. Din acest motiv, în cazul copiiilor cu alergie la proteinele laptelui de vacă și/sau capră, laptele de susan integral/negru, reprezintă o alernativă bună.

Exemplu pratic: 100 de grame de susan integral sunt echivalentul de calciu a 800 de ml lapte/ 800 grame iaurt  (3.2% grăsime)/ 135 grame cașcaval, sau 100 g lapte praf (pulbere, nepreparată).

Spre deosebire de susanul integral, susanul alb conține numai 60 de mg de calciu/100 g produs, acesta dând laptelui de susan un gust amar.

Beneficiile susanului nu se opresc numai la calciu! Acesta mai conține și cantități impresionante de magneziu, fosfor, potasiu sau sodiu. La nivel de vitamine, se laudă cu acid folic, vitamine B, vitamina A și vitamina E.

Exemplu practic: pentru a face lapte de susan, folosiți susan integral sau negru, nedecorticat, pe care il hidratați peste noapte, iar dimineața îl măcinați împreună cu o cantitate generoasă de apă. Rețeta exactă, testată și detaliată, o găsiți aici

Acesta, la fel ca și alte semințe, conține o cantitate variabilă de acid fitic, subtanță care inhibă asorbția de vitamine și minerale. Cantitatea de acid fitic poate fi redusă prin hidratarea semințelor în apă rece, pentru minim 2 ore.

Deoarece aceste semințe fac parte din categoria alergenilor alimentari frecvenți, se recomandă introducerea cu precauție în alimentația copilului mic. Astfel, pentru testare, se pot folosi 2-3 semințe, cantitatea fiind ulterior crescută treptat. Acestea se pot introduce în alimentația copiilor oricând după împlinirea vârstei de 6 luni, cu respectarea principiilor unui stil de viață echilibrat.

 

  1. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3710?fgcd=Nut+and+Seed+Products&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=100&sort=fd_s&order=asc&qlookup=&ds=Standard+Reference&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  2. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3620?fgcd=Nut+and+Seed+Products&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=100&sort=fd_s&order=asc&qlookup=&ds=Standard+Reference&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  3. Mitsuo Namiki, Nutraceutical Functions of Sesame: A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition , Volume 47, 2007 – Issue 7, Pages 651-673
  4. Kali G.MakedouM.D.,StavrosIliadis,D.EleannaKaraM.D, Sesame oil: An ex vivo study of properties against oxidation of plasma low-density lipoproteins and total serum lipoproteins, Hellenic Journal of Cardiology, Volume 58, Issue 2, March–April 2017, Pages 153-155
  5. Hirata, K. Fujita, Y. Zshikura, K. Hosoda, T. Ishikawa, H. NakamuraHypocholesterolemic effect of sesame lignan in humans, Atherosclerosis, 122 (1996), pp. 135-136
  6. Alipoor, M.K. Haghighian, B.E. Sadat, M. AsghariEffect of sesame seed on lipid profile and redox status in hyperlipidemic patients, Int J Food Sci Nutr, 63 (6) (2012), pp. 674-678

Sursă foto: internet

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Diana octombrie 6, 2017 at 11:46 am

    Buna!Daca vreau sa pun susan pe briose la strumf de 1 an tot trebuie hidratat inainte?Sau il hidratez doar daca il adaug peste preparat la final?

    • ND.drd. Hadmaș Roxana
      Reply ND.drd. Hadmaș Roxana octombrie 20, 2017 at 7:15 pm

      Dacă hidratați semințele de susan, sau semințele în general, creșteți rata de absorbție a nutrienților. Astfel, ideal ar fi să hidratați mereu semințele, chiar dacă urmează să le adăugați într-un aluat

    Leave a Reply