Cereale/pseudocereale/paste

Chiftelute de quinoa cu dovlecel si ardei gras

octombrie 5, 2017

Quinoa este o pseudocereală „gluten free”, din ce în ce mai folosită în alimentația piticilor. Proteică, bogată în vitamine și minerale, o găsim în diverse forme (semințe, făină, fulgi, paste) si culori (alba, roșie, neagră, etc).

Quinoa albă merge perfect în pilafuri, cea roșie își păstrează bine forma la gătire – fiind ideală pentru salate, în timp ce quinoa neagră are un gust aromat si dulceag – prin urmare o putem integra foarte bine în „dulcegării” sănătoase. Asta nu înseamnă că ne putem juca în bucătărie cu texturi și culori, atunci când o preparăm. Asta am făcut si eu în varianta de mai jos🙈.

Obișnuiesc să o hidratez inainte de preparare în apă cu lămâie, pentru a mai îndepărta din acidul fitic și a facilita astfel absorbția mineralelor (minim 2h). Mai multe informatii despre cereale si pseudocereale –aici. De asemenea, ulterior o clătesc foarte bine pentru a scăpa de saponina care poate sa-i confere un usor gust amărui.

Astea fiind spuse, să ne apucăm de treaba☺️.

Ingrediente (pentru 6 bucăți):

  • 2 lg quinoa roșie: 40-50 gr
  • 100 -120 gr dovelcel (1/2 dintr-un dovlecel mic)
  • 50 gr ardei gras (1/2 ardei gras)
  • 1 fir ceapă verde
  • 1 lingură de parmezan – 10 gr
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță pesmet sau fulgi de ovăz măcinați

Cum am procedat:

  • am hidratat quinoa (min 2h), am spălat-o foarte bine și am pus-o la fiert, 15′. Veți realiza când este fiartă, semintele deschizându-se usor
  • am dat dovlecelul prin răzătoare și l-am scurs foarte bine
  • am mărunțit ardeiul gras si ceapa verde
  • într-un bol am amestecat quinoa fiartă cu legumele, gălbenusul, parmezanul și pesmetul. Am format chifteluțe, pe care le-am așezat pe o tava tapetata cu hârtie de copt. Am introdus tava in cuptorul preîncălzit la 160* cu ventilator sau 180*, fără ventilator. In ~25′ vor fi gata. Dupa 10-15′, puteți să le întoarceți cu „fața in jos”:). Se vor rumeni tare frumos.

📌 In cazul copilașilor cu intoleranță la gluten, pesmetul și fulgii de ovăz pot fi înlocuiți cu fulgi din orice altă pseudocereală gluten free.

📌 In cazul copilașilor cu aplv, aplc, il, pesmetul poate fi eliminat din preparat sau înlocuit cu o linguriță fulgi de drojdie inactivă

Pofta bunuță!❤️

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply