Bazele nutriției echilibrate

Cacao, carob, pudră de roșcove, ciocolată?

septembrie 30, 2017

Decizii, decizii! Ce alegem între carob și cacao? Care sunt diferențele dintre ele? Haideți să vedem!

Carobul, un produs vegetal din care se obține pudra de carob (pudra de roșcove), reprezintă un aliment nutritiv. Pudra conține cantități semnificative de minerale și vitamine, fiind o sursă bună de proteine și carbohidrați. Acesta conține și polifenoli importanți, având activitate antioxidantă.

La nivel de minerale, aceasta conține:

  • Calciu
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Sodiu
  • Fosfor

Datorită conținutului de micronutrienți, carobul este un aliment benefic în alimentația copiilor și a adulților. Au fost observate efecte antiinflamatoare, antimicrobiale, antioxidante și antidiareice în urma consumului regulat. De asemenea, carobul pare să aibă un efect de reducere a acidității gastrice și de reglare a glicemiei (zahărului din sânge).

Un studiu derulat în perioada 1966-2015,a demonstrat o reducere a frecvenței regurgitărilor la infanții cu reflux gastro-esofagian, având un efect anti-secretor. Datorită acestui efect, carobul se poate introduce în alimentația copiilor încă de la început de diversificare.

Deși pudra de cacao, folosită ca atare sau în componența unei ciocolate amărui, pare să aibă beneficii la adult, în cazul copiilor situația stă diferit. În cazul adulților, consumul de cacao pare să scădă tensiunea arterială, sinteza de adipocite, fiind și un ajutor real și în reducerea greutății. În cazul copiilor situația stă diferit!

De ce nu recomand acest produs la copii? Din cauza conținutul de cafeină! Pudra de cacao conține 230 de mg de cafeină/100 g produs. Datorită cafeinei, copii pot prezenta impulsivitate, agresivitate, agitație și tulburări de somn. Aceste efecte au fost observate atât la copii de vârstă mică (1-2 ani), cât și la adolescenți (11-14 ani).

Datorită stimulării sistemului nervos central, în cazul copiilor cu epilepsie, consumul de pudră de cacao în mod regulat, crește riscul de crize epileptice. De asemenea, aceasta interferează cu absorbția substanțelor active din medicamente.

Datorită acestor diferențe majore, recomand cu căldură înlocuirea pudrei de cacao cu pudra de roșcove pe perioade lungi de timp.

 

  1. Ozcan MM, Arslan D, Gökçalik H., Some compositional properties and mineral contents of carob (Ceratonia siliqua) fruit, flour and syrup, Int J Food Sci Nutr. 2007 Dec;58(8):652-8.
  2. Ayaz FA1, Torun H, Glew RH, Bak ZD, Chuang LT, Presley JM, Andrews R., Nutrient content of carob pod (Ceratonia siliqua L.) flour prepared commercially and domestically, Plant Foods Hum Nutr. 2009 Dec;64(4):286-92
  3. Papagiannopoulos M1, Wollseifen HR, Mellenthin A, Haber B, Galensa R., Identification and quantification of polyphenols in carob fruits (Ceratonia siliqua L.) and derived products by HPLC-UV-ESI/MSn, J Agric Food Chem. 2004 Jun 16;52(12):3784-91.
  4. Kumazawa S1, Taniguchi M, Suzuki Y, Shimura M, Kwon MS, Nakayama T., Antioxidant activity of polyphenols in carob pods, J Agric Food Chem. 2002 Jan 16;50(2):373-7
  5. Rtibi K1, Selmi S2, Grami D2, Amri M3, Eto B4, El-Benna J5, Sebai H2, Marzouki L6, Chemical constituents and pharmacological actions of carob pods and leaves (Ceratonia siliquaL.) on the gastrointestinal tract: A review, Biomed Pharmacother. 2017 Sep;93:522-528
  6. Salehi M1, Karegar-Borzi H1, Karimi M1, Rahimi R2, Medicinal Plants for Management of Gastroesophageal Reflux Disease: A Review of Animal and Human Studies, J Altern Complement Med. 2017 Feb;23(2):82-95
  7. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/carob-powder#overview1
  8. Farhat G1, Drummond S, Fyfe L, Al-Dujaili EA, Dark chocolate: an obesity paradox or a culprit for weight gain?, Phytother Res. 2014 Jun;28(6):791-7
  9. Taubert D1, Roesen R, Lehmann C, Jung N, Schömig E. Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial, JAMA. 2007 Jul 4;298(1):49-60.
  10. Chrościńska-Krawczyk M1, Jargiełło-Baszak M, Wałek M, Tylus B, Czuczwar SJ., Caffeine and the anticonvulsant potency of antiepileptic drugs: experimental and clinical data, Pharmacol Rep. 2011;63(1):12-8.
  11. Luszczki JJ1, Zuchora M, Sawicka KM, Kozińska J, Czuczwar SJ., Acute exposure to caffeine decreases the anticonvulsant action of ethosuximide, but not that of clonazepam, phenobarbital and valproate against pentetrazole-induced seizures in mice, Pharmacol Rep. 2006 Sep-Oct;58(5):652-9.
  12. Watson EJ1, Banks S1, Coates AM2, Kohler MJ1., The Relationship Between Caffeine, Sleep, and Behavior in Children, J Clin Sleep Med. 2017 Apr 15;13(4):533-543
  13. Grant JE1, Chamberlain SR, Caffeine’s influence on gambling behavior and other types of impulsivity, Addict Behav. 2017 Aug 12;76:156-160
  14. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6195?manu=&fgcd=&ds=
  15. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4794?manu=&fgcd=&ds=

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply