Povesti, întâmplări, experiențe

Povestea de viață a familiei dulci: ASCOTID

septembrie 8, 2017

Mă puteți numi sentimentală! În spatele feței reci de cercetător, a celei ambițioase de femeie și a celei calde de nutriționist, stă o persoană sensibilă, emoționată și dornică de a ajuta. Când vine vorba de copii, putem înzeci sentimentul! Așadar, astăzi ne luăm emoțiile din dotare și vă povestim despre ASCOTID!

ASCOTID, în traducere detaliată, se referă la Asociația Tinerilor și Copiilor cu Diabet.Mi se face pielea de găină și încep să vă spun că numărul de copii cu această patologie este mare. Acești copii sunt niște mici eroi, cu suflete imense. Am stat printre ei în cadrul multor activități și am fost mereu impresionată de ei. Dincolo de eforturile pe care le fac cei mici, alături de

familiile lor, se afla niste suflete mari. Acești copii luptă zilnic pentru ca cei care sunt asemenea lor să aibă o viață mai ușoară.

Pentru cei care nu știți realitatea ce stă în spatele diabetului zaharat, vă spun pe scurt: din cauza unei funcționalități incorecte a pancreasului, acesta nu este capabil să sintetizeze suficient de multă insulină pentru a ține în frâu glicemia (zahărul din sânge). Aceste modificări ale glicemiei (atât scăderea, cât și creșterea) pot să pună în pericol viața celor mici. Pentru a trăi o viață normală din punct de vedere funcțional, voinicii au nevoie de insulină, ace, glucometre, glucagon, dezinfectanți, pompe de insulină și altele. Ei bine, sistemul de sănătate a hotărât că această problemă nu este suficient de importantă pentru economia țării și a impus un număr limitat de produse. Pe scurt: noi, cei care plătim mult la stat din veniturile noastre, pentru a ne asigura că atunci când dăm de o problemă de sănătate vom fi sprijiniți de sistemul medical național, ne lovim de un zid: „primiți, dar cu porția!”

Rolul ASCOTID este de a sprijini acești copii, nu numai cu sfaturi, atunci când ne pică cerul în cap și aflăm că un copil de numai câteva luni se luptă cu o boală cronică, ci și cu dispozitive, medicamente și alte consumabile, atunci când situația o impune. Ceea ce e important defapt, este că ASCOTID asigură celor mici o nouă familie: FAMILIA CELOR DULCI!

Începând cu anul 2015, ASCOTID organizează o competiție de alergare: ASCOTID TRAIL RACE! Dincolo de această denumire de „competiție” se află defapt o cauză nobilă: o campanie caritabilă, prin care familia celor dulci se întrunește și  adună fonduri pentru a asigura în continuare sprijin celor mici.

Anul acesta ASCOTID TRAIL RACE se desfășoară în data de 01.10.2017, la Tîrgu Mureș. Este ziua mea atunci și nu vă pot împărtăși prin cuvinte entuziasmul pe care îl am știind că îmi voi petrece ziua de naștere în sânul acestei familii!

Update: Competiția din acest an se desfășoară în data de 30.09.2018 , la Tirgu Mureș!

Competiția include o cursă de semimaraton, pentru cei mai voinici care își iau inima-n dinți și aleargă pe o distanță mai mare de 20 de km, o cursă de cross, care anul acesta va avea puțin peste 9 km și o cursă de copii, de 1.7 km. Este inutil să vă explic care este cel mai palpitant moment al zilei, dar totuși o voi face. Știți cum arată zeci de copii entuziasmați, îmbrăcați în tricouri asortate, cu numere de participare pe tricouri, care așteaptă cu nerăbdare numărătoarea 3, 2, 1 STAAAART?! Uite că au pornit, și au o viteză atât de mare încât picioarele nu le ating solul suficient de mult. Sunt ca niște mici îngerași ce își doresc real, din toată ființa lor, să își depășească limitele și să finalizeze cursa. E impresionant! Nu te mai saturi de ei!  Ei, și nu vă gândiți că sunt numai copii sănătoși! Peste 30% din persoanele care participă la aceste curse fac parte de mulți ani din familia celor dulci. Și știți ce? Sunt mândră că am ocazia să fiu printre ei!

Update: În ediția numărul 4, cursa celor mici este de 1.2 km. Pe lângă cursele deja cunoscute, organizatorii dau startul primei curse românești de tip Mami și bebe. În cadrul acestei curse scurte (de 1.2 km), mămicile pot alerga împreună cu cei mici în sistem de purtare sau cu tricicletele/bicicletele din dotare. Am emoții și abia aștept startul acestei curse!

Vă invităm să participați și voi la această competiție, nu doar ca și alergători, ci și ca susținători! Mai multe detalii despre competiție găsiți pe: http://trailrace.ascotid.ro/

Update: Înscrierile online pentru ediția numărul 4 au luat sfârșit, dar vă puteți înscrie  la fața locului.

Te poți alătura echipei noastre „Mami ajută” printr-un comentariu de încurajare, o donație aici pe care o faceți cu mesajul „Mami ajută-Donație” sau voluntariat! Fiecare distribuire a articolului face povestea lor mai cunoscută. Fiecare bănuț donat crește șansele ca piticii să aibă o viață mai bună! Fiecare mesaj de încurajare le dă o scânteie de speranță! Nu rămâne indiferentă la ceea ce se întâmplă în jurul tău! Împreună putem clădi o lume mai frumoasă!

 

Cu emoție și un puls ridicat din cauza antrenamentelor de pregătire pe care le facem pentru competiție,

Roxana, Simona și micuțul Ștefi!

Update: Între timp echipa a devenit mai mare și ne semnăm astfel: Roxana, Simona, micuțul Ștefi și micuțul Bogdi! Vă îmbrățișăm cu drag!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Dana septembrie 9, 2017 at 6:28 pm

  Este minunat acest proiect! Jos pălăria pentru aceşti oamebi minunați prin intermediul cărora aceşti copilaşi primesc sprijinul necesar. Este foarte important să nu fie lăsați de izbelişte, să fie susținuți şi înțeleşi pentru ca lumea lor să nu fie gri.
  Jos pălăria pentru dumneavoastră, drd. Maria Roxana Hadmaş! Pentru emoțiile puternice pe care ni le transmiteți, pentru empatia de care dați dovadă, pentru că aveți puterea să mergeți înainte şi să ne dați speranța într-o lume mai bună!
  Copii minunați, vă doresc să fiți bine, să fiți fericiți şi să fiți plini de putere!
  Felicitări din nou pentru acest proiect minunat!

  • ND.drd. Hadmaș Roxana
   Reply ND.drd. Hadmaș Roxana septembrie 11, 2017 at 2:05 pm

   Dana, m-au emoționat foarte tare cuvintele tale! Îmi mulțumim, atât eu, cât și acești mici eroi! Te îmbrățisăm!!

 • Reply Rodica Molnar septembrie 9, 2017 at 6:40 pm

  Iti multumim Roxana pentru orele petrecute alaturi de noi, pentru prietenia neconditionata, pentru implicarea in proiectele ASCOTID Mures, pentru povestea frumoasa cu gust de dulce -amar pe care ai surprins-o tare placut.
  Iti dorim succes in cariera ta si ne-am dori in spitale nutritionisti la fel de pregatiti si dedicati ca tine .
  Voi divulga un secret, sper sa ma ierti, as vrea sa stie lumea ca ai donat Ziua ta de nastere, competitiei sportive ASCOTID TRAIL RACE, gest pentru care te pretuim!

  • ND.drd. Hadmaș Roxana
   Reply ND.drd. Hadmaș Roxana septembrie 11, 2017 at 2:07 pm

   Cu mare mare drag!!

 • Simona
  Reply Simona septembrie 9, 2017 at 7:20 pm

  Dragi omuleti frumosi,
  Va dezvălui un secret🙈. De multe ori, curajul unor copilasi este atat de mare încât le îndulceste organismul, in felul acesta putem noi, oamenii mari sa va recunoastem si va urmam, ca pe niste adevărate exemple de forta morala, ambitie si optimism.
  Va sunt alaturi, mândra sa va cunosc si va multumesc❤️.
  Felicitări Ascotid! Roxana, esti minunata!

  • ND.drd. Hadmaș Roxana
   Reply ND.drd. Hadmaș Roxana septembrie 11, 2017 at 2:05 pm

   Mulțumesc mult pentru susținerea ta și pentru aceste gânduri frumoase!!! :*

 • Reply Bianca septembrie 10, 2017 at 5:54 pm

  Unde ne putem înscrie pentru competiție?

 • Leave a Reply

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.