Bazele nutriției echilibrate

Orezul și posibila intoxicația cu arsen

august 12, 2017

Orezul este una dintre cele mai folosite cereale la nivel mondial, însă puțini dintre consumatori știu că acesta poate să fie periculos pentru sănătate, în special în cazul copiilor.

Indiferent de faptul că vorbim despre un orez integral, unul sălbatic sau unul alb, este dovedit faptul că acesta conține o cantitate mare de arsen. Arsenul este un semimetal, care, la fel ca și predecesoarele sale, metalele grele, se acumulează în organism și crește riscul de boală, manifestându-se prin diverse simptome, de obicei gastrointestinale: durere, crampe abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală alterată. Concentrația de arsen variază de la specie la specie, în funcție de zona de cultivare, apă, temperaturi și calitatea solului.

Din cauza conținutului de arsen, laptele de orez și alte băuturi de orez (apă de orez, mucilagiu, ș.a.) sunt interzise copiilor mici, minim până la împlinirea vârstei de 5 ani.

Exemplu practic: Nu folosiți laptele de orez ca înlocuitor pentru alte lactate. Puteți folosi alte lactate vegetale: de migdale, cocos, caju, susan negru, ș.a. Nu folosiți apa de orez pentru a dilua alte preparate alimentare. 

Deoarece acesta rămâne o sursă importantă de carbohidrați și fibre alimentare, cercetătorii au cercetat și „răs-cercetat” dacă există o modalitate de scăderea a conținutul de semimetale și au ajuns la concluzia că se poate.

Rezolvarea problemei: Spălați orezul înainte de fierbere în 2-3 ape. Ulterior fierbeți orezul pentru câteva minute într-o cantitate mare de apă, apă pe care o veți arunca și veți continua gătirea într-o altă apă, curată.

Exemplu practic: În cazul orezului cu lapte, se recomandă fierberea inițială în apă și doar ulterior în lapte.

Pentru a minimiza ingestia de arsen, folosiți orezul de maximum 2 ori pe săptămână, cu respectarea indicațiilor anterioare: spălare, fierbere, schimbare apă, continuare fierbere în apă curată. Acest proces va duce la scăderea conținutul de arsenic cu 40-60%.

Exemplu practic: Folosiți orezul prin rotație cu alte cereale și pseudocereale: quinoa, mei, grâu, porumb, orz, secară, ovăz și făinurile lor.

Ingestia repetată de arsenic crește riscul de cancer (cancer de piele, plămâni, vezică) și de afecțiuni la nivelul pielii. În cazul unei expuneri de lungă durată, se vor observa modificări de pigmentare ale pielii (apariția unor pete închise la culoare, sau a unor depigmentări) sau exfolieri. Manifestările pot fi observate și la nivel neurologic, prin apariția crampe musculare, slăbiciune, durere spontantă sau paralizii.

Acordați atenție modului de preparare a orezului pentru a limita expunerea la arsen și riscul de îmbonăvire!

Vă doresc o creștere armonioasă!

 

  1. Agency for toxic substances&disease registry, Arsenic Toxicity – What are the physiologic effects of arsenic exposure?, 2011, https://www.atsdr.cdc.gov/csem/csem.asp?csem=1&po=11
  2. World Health Organization, Arsenic, 2016, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs372/en/
  3. Roy P., Orikasa T., Okadome H. Et al, Processing conditions, Rice properties, Health and Environment, Int J Environ Res Public Health, 2011, 8(6): 1957-1976
  4. Gray P.J., Conklin S.D., Todorov T.I. et al, Cookin rice in excess water reduce both arsenic and enriched vitamins in the cookes grain, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, 2016, 33(1): 78-85
  5. Bakhat H.F., Zia Z., Fahad S. Et al, Arsenic uptake, accumulation and toxicity in rice plants: possible remedies for its detoxification. A review, Environ Sci Pollut Res Int., 2017, 24(10): 9142-9158
  6. Lai P.Y., Cottingham K.L., Steinmaus C. Et al, Arsenic and rice: translating Research to address health care providers needs, J Pediatr, 2015, 167(4): 797-803
  7. Juhasz A.L., Smith E., Weber J. Et al, In vivo assessment of arsenic bioavailability in rice and its significance for human health risk assessment, Environ Health Perspect., 2006, 114(12): 1826-1831

Sursă foto: internet

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply