Bazele nutriției echilibrate

Pepenele roșu și neștiința în care am trăit până acum

august 8, 2017

Despre beneficiile pepenelui roșu citim la fiecare pas, dar la semințele lui câți dintre noi ne-am gândit? Curioasă din fire, și la o întrebare banală a unor prietene, am început să caut în literatura de specialitate despre această mică dilemă.

Primul lucru pe care l-am găsit, și am râs copios, a fost replica pe care ne-o dădeau părinții când eram copii „nu înghiți sâmburii de pepene pentru că îți va crește un pepene în stomac”. Mi-am amintit perfect acele momente petrecute în familie și am început să caut date științifice, care să ne răspundă la curiozitate într-un mod corect.

Am fost uimită să văd că aceste semințe conțin o cantitate mare de proteine și grăsimi nesaturate, fiind chiar indicate consumului. La fel ca și în cazul altor semințe, și acestea conțin o cantitate variabilă de acid fitic, dar acesta se limitează semnificativ prin deshidratare.

Gradul de digestie al proteinelor din făina de semințe de pepene roșu este de peste 60%, aceasta având cantități mari de aminoacizi esențiali: leucină, triptofan, arginină și altele. Datorită conținutului ridicat de arginină, această făină se consideră cu efect terapeutic.

Recomandare practică: Alegeți semințele de pepene roșu, spălațile cu grijă și apoi lăsați-le la uscat pe un șervețel de hârtie. Folosiți un deshidratator pentru a le deshidrata (a reduce cantitatea de apă într-un mod prietenos) și apoi le măcinați.

Aceste semințe conțin și o cantitate mare de fier, însă din păcate, acesta nu este unul cu biodiponibilitate bună. Conținutul de minerale cu reprezentare bună nu se limitează la fier, acestea având și o cantitate mare de zinc și calciu, în cazul lor biodisponibilitatea fiind una bună.

Nu mai aruncați semințele de pepene roșu! Folosiți un deshidratator și profitați la maximum de beneficiile lor!

Vă doresc o creștere armonioasă!

 

  1. Iakshmi A.J., Kaul P., Nutritional potential, bioaccessibility of minerals and functionality of watermelon (Citrullus vulgaris) seeds, LWT-Food Science and Technology, 2011, 44 : 1821-1826
  2. Biswas R., Ganguly A., Datta S., Studies on the human acceptability of the watermelon seed kernel products, International Journal of Science and Research, 2016, 5(11): 343-347
  3. Tak J., Jain S., Nutrient potential of watermelon (Citrullus lanatus) seeds and its incorporation in product preparation, Food Science, 2016, 7(2): 202-206
  4. Ojieh, G.C., Oluba, O.M., Ogunlowo, Y.R., Adebisi, K.E. and Orole, R.T. (2007). Compositional studies of Citrullus lanatus (Egusi melon) seed. Internat. J. Nutr. & Wellness, 6 (1): 1-5
  5. Johnson, J.T., Iwang, E.U., Hemen, J.Z., Odey, M.O., Efiong, E.E. and Eteng, O.E. (2012). Evaluation of antinutrient contents of watermelon Citrullus lanatus. Ann. Biol. Res., 3(11) : 5145-5150
  6. Umar, A., Shuaibu, M. and Bello, A. (2013). Nutritional and mineral analyses of water melon seeds (Citrullus lanatus). J. Medical & Biol. Sci., 3(1): 89-97
  7. Oyeleke G.O., Olagunju E.O., Ojo A., Functional and physiocochemical properties of watermelon (Citrullus Lanatus) Seed and Seed-Oil, IOSR Journal of Applied Chemistry, 2012, 2(2): 29-31
  8. Mehra, M., Pasricha,V. and Gupta, R. (2015). Estimation of nutritional, phytochemical and antioxidant activity of seeds of musk melon (Cucumis melo) and water melon (Citrullus lanatus) and nutritional analysis of their respective oils. J. Pharmacognosy & Phytochem., 3(6): 98-102

Sursă foto: internet

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply