Bazele nutriției echilibrate

Sâmburii de caise – pericol sau protecție?

august 2, 2017

Astăzi mi-am dat seama că din dorința de a convinge voinicul familiei să mănânce nuci și semințe, și din lipsa informațiilor din magazinele de produse naturiste pe care le vizităm, ajungem să le dăm celor mici și sâmburi de caise. Produs destul de scump de pe raftul magazinelor dar atât de periculos pentru cei mici. Otrava este scumpă dar recuperarea sănătății ne va depăși bugetul, nu doar cel monetar ci și cel sentimental.

Deși caisele conțin o cantitate mare de antioxidanți, vitamine și minerale, sâmburii acestora conțin o cantitate mare de acid hidrocianic, substanță care poate intoxica mezinul familiei și în cazuri extreme poate duce la deces.

Studiile de specialitate arată că aceștia nu sunt potriviți în alimentația copiilor iar adulții trebuie să acorde o atenție deosebită consumului de sâmburi de caise, intoxicația așteptând la ușa corpului și în cazul lor.

În anul 2015, în Noua Zeelandă a fost dat un ultimatum de 5 ani pentru reetichetarea tuturor ambalajelor de sâmburi de caise, cu specificarea dozei maxime admise. Motivul pentru care aceste produse încă mai sunt pe piață sunt posibilele beneficii pe care le-ar putea avea asupra celulelor canceroase, Consiliul de Cancer al Australiei publicând un articol prin care specifică lipsa de dovezi științifice care să arate beneficiile în cazul acestei patologii.

Doza de acid considerată periculoasă pentru un copil este de 1 mg/kg corp, semințele având între 785 și 813 mg de acid/kg.

Exemplu practic: 10 grame de sâmburi de caise conțin aproximativ 7.85 g acid hidrocianic. În cazul unui copil de 7 kg, consumul a 10 grame de sâmburi de caise cruzi poate să provoace intoxicație sau deces.

Intoxicația cu acid hidrocianic se manifestă prin grețuri, vărsături, crampe abdominale, migrene, pierderea memoriei, palpitații, slăbiciune musculară, parapareză spastică (paralizia membrelor inferioare).

Rezolvarea problemei: Deși nu vă recomand să dați copilului acești sâmburi, dacă alegeți să o faceți, pentru a scădea cantitatea de acid din compoziție, țineți sâmburii la hidratat pentru 72 de ore.

Vă recomand să folosiți păreri avizate când alegeți sursele de documentare pentru alimentația celor mici deoarece câteva simple păreri greșite pot pune viața celui mic în pericol.

 

  1. Food standards Australia New Zealand, Hydrocyanic acid in apricot kernels&other foods, Attachment D, COAG Decision Regulation Impact Statement-Proposal P1016,
  2. https://www.fgc.org.nz/upload/submissions/2015/NZFGC%20Submission%20-%20P1016%20Cyanogenic%20Glycosides%20in%20Apricot%20kernels%20FINAL.pdf
  3. New Zealand Food Safety Authority, Cyanogenic glycosides – information sheet, http://www.foodsafety.govt.nz/elibrary/industry/Cyanogenic_Glycosides-Toxin_Which.pdf
  4. Food Standards Australia New Zealand, Proposal P1016 – Hydrocyanic Acid in apricot kernels&other foods, http://www.foodstandards.gov.au/code/proposals/Pages/proposalp1016hydrocy5438.aspx
  5. Cancer Council, Submission from Cancer Council Australia to FSANSs proposal P1016-Hydrocianic acid in apricot kernels&other food, 2015
  6. Chaouali N., Gana I., Dorra A. Et al, Potential Toxic Levels of cyanide in almonds (Prunus amygdalus), Apricot Kernels (Prunus armeniaca), and Almond Syrup, ISRN Toxicol., 2013, doi:  1155/2013/610648
  7. European Food Safety Authority: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160427
  8. Akyildiz BNKurtoğlu SKondolot MTunç A., Cyanide poisoning caused by ingestion of apricot seeds, Ann Trop Paediatr., 2010, 30(1): 39-43
  9. European Food Safety Authority, 2016: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2016.4424/epdf
  10. European Food Safety Authority, 2015: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/4424ax1.pdf

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply