Diversificare

Prima lună de petrecere

iulie 7, 2017

Dacă am stabilit că vom începe cu legume, haideți să vedem și cum, cât și ce vom folosi.În prima săptămână de petrecere avem parte doar de o inițiere, în care copilul mănâncă doar câte o legumă pe zi, în cantitate mică. Deoarece vom avea zilnic câte un produs alimentar nou, vom folosi doar cantități mici de produs, pentru a evita reacțiile digestive majore.

Astfel, în prima săptămână copilul va mânca doar câteva lingurițe de mâncare, pentru a se adapta la hrana solidă/semisolidă.

În cea de-a doua săptămână, suntem tot în zona legumelor, însă de data aceasta creștem cantitatea de mâncare, copilul primind cât dorește, în limita capacității sale gastrice. Capacitatea gastrică la vârstă mică este de 30 de ml/kg corp. Astfel, un copil de 10 kg, va consuma la o masă maxim 300 de ml de hrană (mililitrii și nu grame, deoarece capacitatea gastrică se măsoară ca și volum).  În această săptămână vom face combinații între 2-3 legume, respectând în continuare regula celor 24 de ore.

În săptămâna numărul 3 ne vom face curaj să introducem și proteinele animale, mai exact prințul ou și prințesa carne. Dacă până la împlinirea vârstei de  6 luni copilul are rezerve de fier, după împlinirea acestei vârste depozitele se epuizează rapid și riscul de anemie feriprivă crește. Din acest motiv, printr-o alimentație echilibrată, ne dorim să provocăm la duel anemia și să ieșim învingători. Regula de 24 de ore se respectă și în cazul proteinelor animale, acestea fiind folosite de acum prin rotație, foarte bine preparate termic.

În ultima săptămână a lunii copilul este deja în armură și adaptat cu tărâmul magic. Astfel, deja îi vom putea pregăti alimente mai complexe și de asemenea vom introduce și cea mai importantă sursă de calciu din alimentație: măiestrele lactate. Lactatele introduse trebuie să fie pasteurizate sau fierte la temperaturi înalte, pentru perioade mai lungi de timp, pentru a evita îmbolnăvirile.

Nu uitați și faptul că în fiecare zi copilul va primi și apă, astfel încât să nu se deshidrateze!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ana-Maria Vladu martie 20, 2018 at 7:30 pm

  Bună, Roxana. E absolut necesar să îi dăm și apă sau putem merge pe lapte (praf, în cazul nostru, din motive medicale)? Deși sunt la a doua diversificare din viața de mămică pare că am uitat totul. Merci!

  • ND.drd. Hadmaș Roxana
   Reply ND.drd. Hadmaș Roxana aprilie 24, 2018 at 5:38 pm

   E nevoie să introduceți și apa. Începeți cu o cantitate mică. Baza hidratării este apa, deci treptat trebuie să se obișnuiască și cu ea

 • Reply Burnar Maria mai 15, 2018 at 5:16 pm

  Ii oferim apa doar atunci cand mananca sau putem sa-i oferim si in restul zilei?

  • Simona
   Reply Simona mai 16, 2018 at 12:12 pm

   Oricand:)
   Sa o aiba la indemana😊

 • Reply Mada octombrie 11, 2018 at 10:46 am

  Și lapte când ii dam ? ( e alăptat ) înainte de masa ? Sau și după masa ?
  Al meu după ce papa pe la 12-13 , vrea tsts sa doarmă ( deci a papat , a primit și un pic de apa și totuși vrea și tsitsi după ) nu e prea mult ? Mulțumesc anticipat
  Are 6 luni și 2 sapt .

  • ND.drd. Hadmaș Roxana
   Reply ND.drd. Hadmaș Roxana octombrie 17, 2018 at 8:06 am

   Laptele matern rămâne la cerere. Ideal ar fi să se păstreze un minim de 30 de minute pauză între masa de solide și alăptare

  Leave a Reply