Patiserie

Chifle baby – baby pâine

iunie 30, 2017

Da, imi place  painea :). Insa atunci cand a venit vorba sa-i ofer copilului meu paine, ca nah vine si acel moment in viata fiecarei mame😃, am pus in balanta beneficiile si lipsa lor. Pana la varsta de un an, nici prin cap nu mi-a trecut sa-i ofer un colt, chit „ca-i face bine copilului”👀, cum spune o veche vorba din batrani. Ne-am potolit foamea cu legume, carnita, fructe  iar cand ne-au iesit dintisorii am gasit alte mijloace de a racori gingii umflate.

Dupa un an, am luat in calcul varianta „imbierii” copilului cu un pui de paine. Nu vroiam ceva din comert, asa ca am ales sa incerc sa-i fac eu o painica, pentru ca-mi place tare sa stiu ce papa greierasul. Faina integrala, iaurt si oleaca parmezan mi s-a parut a fi combinatia perfecta. Asa ca, pune mana Simona si framanta🙈. O nuuu, nu va speriati ca nu am „asudat grinda” nici o clipa. Pur si simplu, am amestecat ingredientele umede cu cele uscate, am inlocuit drojdia cu un varf de cutit bicarbonat de sodiu si am aruncat intr-o doara, nelipsita cepsoara. O fi iesit ceva? No, hai sa vedem!

Ingrediente:

  • 150 gr faina integrala grau spelta (~6 lg)
  • 100 ml iaurt
  • un varf de cutit bicarbonat (poate fi pus in iaurt direct, in reactie cu acidul producand bule de CO2)
  • 1 ou (+ 1, daca alegeți sa ungeți cu ou, chiflele)
  • 2 lg parmezan ras ( aprox 8 gr)- se poate renunta la el
  • 2 lg ulei masline (sau ulei de cocos – in stare lichida)
  •  cepsoara – optional
  •  seminte

Cum am procedat:

  • am batut oul cu iaurtul (+ bicarbonat), uleiul, apoi am adaugat cepsoara, parmezanul si faina.
  • intotdeauna cand fac painici sau chifle, am alaturi faina in plus, pentru a mai adauga, in situația in care aluatul este lipicios (~ 1 lingura, maxim 2 linguri de faina). Aluatul musai sa fie unul nelipicios. Pe masa de lucru, presarati faina pentru a va fi mai usor in modelarea chiflelor. Sau daca nu le modelați pe masa ci cu ajutorul mâinilor, „pudrati-le” cu faina, astfel încât sa va fie usor sa lucrați cu aluatul☺️
  • am modelat cu ajutorul mâinilor,  4 chifle baby, le-am uns cu putin ou, le-am crestat, am presarat niste seminte de susan negru si le-am azvarlit in cuptor, pana s-au rumenit (25-30′ la 180*).  Stati linistiti, veti realiza cand sunt gata, mirosul va fi unul ademenitor😊

Nota:

📌 chiflele sunt dense😊. Am servit-o piticului taiata felii, asemanator feliutelor de bagheta folosite la prepararea bruschetelor.

📌 am incercat si o varianta de coacere a acestora si sub forma de buscuiti. Ideale pentru copilasi mai mari, cu mai multi dintisori, ca „suport” pentru diverse salate.

You Might Also Like

20 Comments

  • Reply Maria august 24, 2017 at 4:06 pm

    Buna Simona,
    Aluatul de la chifle este lipicios? Este a doua oara cand fac si este foarte lipicios. Fac eu ceva gresit?

    • Reply Simona august 24, 2017 at 4:19 pm

      Hey, Maria😊. Daca aluatul este lipicios, mai adauga faina, astfel încât sa obții un aluat care sa nu se lipească (mâinile tale trebuie sa fie fără aluat pe ele☺️). Intotdeauna cand faci paine sau chifle, păstrează alaturi faina in plus, pentru a mai putea adauga in astfel de situații. (Cantitatea de faina poate varia cu 1, max 2 linguri, in funcție de precizia măsurării, de tipul de faina, de dimensiunea oului☺️). O sa specific si in descrierea rețetei acest lucru, pt a fi de ajutor mămicilor.
      Sa-mi spui, te rog, cum ies😊. Iar daca mai ai nelămuriri, te astept cu drag😘

  • Reply Maria august 25, 2017 at 8:11 am

    Multumesc . Voi incerca din nou 😘

  • Reply Diana septembrie 18, 2017 at 12:55 pm

    Am facut si eu chiflele insa am folosit faina 650 si am omis parmezanul.Nu au prea crescut in cuptor.Au fost cam tari ,si foarte dense in interior.La gust au fost bune dar dupa ce s-au racit au fost dezastru exact ca un pietroi au devenit.Posibil sa fi esuat din cauza fainii?Am pus mai mult de 150 pt ca se tot lipea aluatul

    • Reply Simona septembrie 18, 2017 at 2:31 pm

      Este posibil sa fie din cauza cantitătii mai mari de faina. Eu le fac si cu faina integrala si cu faina 650/550. De crescut, cresc super ok. De dense, am specificat de la inceput ca sunt dense si consistente. Le servesc atat proaspete cat si a doua zi, feliate, nu i le ofer ca atare tocmai pt ca sunt dense, dar niciodata nu au fost dezastruos de „tari”. Piticul meu nu mananca niciodata mai mult de 2-3 feliuțe dintr-una.
      Incearca sa pui mai putina faina si sa i le oferi felii, impreuna cu „ceva”: guacamole, almette de casa,etc.
      La consum, consistentă este una faramicioasa, nicidecum „tare”.
      Sper sa va fie pe plac, data viitoare😘

  • Reply Diana septembrie 19, 2017 at 10:49 am

    Mai incerc o data si sper sa iasa…initial am vrut sa ii ofer cu salata de vinete dar nu cred ca ar fi fost posibil la cat de tari erau

    • Reply Simona septembrie 19, 2017 at 7:06 pm

      Sper sa iasa pe placul vostru. Ies 4 bucati, de mărimea unui pumn. Oferă-le felii, înlocuitor painica. Sunt dense, consistente – repet, insa nu trebuie sa iasa asa tari. Spor❤️

  • Reply Luciana octombrie 20, 2017 at 10:07 pm

    Bună! Fetița mea are 9 luni. As vrea să-i fac si eu, dar fără parmezan (îl pot înlocui cu drojdie inactivă?). Știu că nu au mare aport nutritiv și nici eu nu i-aș da până la 1 an,dar arată tare bine și cum noi mergem pe BLW, intenționez să-i dau cât de curand puțină fasole bătută și mă gândeam să-i pun pe pâine. Nu acceptă alimente de tip piure. Sau poate mă ajutați cu o altă idee. Nu știu cu ce ar mai merge. O felie de pâine nu cred că ar fi tragedie,nu? Mulțumesc!

    • Reply Simona octombrie 21, 2017 at 8:47 am

      Hey, Luciana! Poti renunța la parmezan sau poti sa-l înlocuiești cu drojdie inactivă. Eu n-as pune nici drojdia, avand in vedere ca vei introduce preparatul la cuptor (as folosi-o ca atare, presărată peste papi care nu necesita coacere ulterioară, pt a beneficia de proprietățile ei nealterate de “caldura”). Tu alegi, insa:)
      Cat despre paine, normal ca nu este o tragedie daca primeste o feliuță. Ideea este sa nu o pape frecvent -ca atare, ci impreuna cu alimente care sa-si aduca aportul nutritiv la buna dezvoltare a piticei❤️.
      Iti recomand sa o servești feliuțe (este consistentă si e mult mai usor de papat felii). Poti merge pe varianta cu fasolea bătută sau mai poti incerca sa o servești cu salata de quacamole si ou (reteta este pe blog). Este delicioasa:)
      Mai poti incerca sa i-o oferi in varianta “croque bebe”, foarte ok daca ati ales BLW.
      Saau, poti sa o fărâmițezi, sa-i adaugi niste ceapa verde, gogoșar razuit, putina brânzica si sa o amesteci cu un ou bătut. O pui in forme de briose ( si vor iesi niste budincute din paine foarte gustoase. Si care contin si “altceva” decat paine:).
      Sa aveti pofta!😍

  • Reply Luciana octombrie 21, 2017 at 10:39 pm

    Mulțumesc mult!

  • Reply Monica noiembrie 4, 2017 at 9:42 am

    Foarte bune și simplu de făcut aceste chifle.
    Băiețelului meu de 1a 3l i-au plăcut foarte mult.
    Mulțumim pentru rețeta!

    • Reply Simona noiembrie 5, 2017 at 9:14 am

      Monica, iti multumesc frumos pentru feedback😊.
      Sa-i fie de bine, voinicului❤️
      Te mai astept😘

  • Reply Georgiana ianuarie 19, 2018 at 10:09 pm

    In momentul in care coci chiflele, pui in cuptor si o tava cu apa (deasupra sau sub tava in care coci pâinea)? Am vazut in mai multe surse ca asa se practica. Ies chiflele ok si fara tava cu apa? Multumesc

    • Reply Simona ianuarie 20, 2018 at 6:49 am

      Hey, Georgiana!🤗
      Ies ok si fara tava cu apa, dedesubt. Insa, poti sa incerci:)
      Tin sa specific ca vei obtine niste chifle dense, f bune de altfel. Insa, e bine sa stii la ce te astepti.
      Pupici😘

  • Reply Ecaterina mai 27, 2018 at 5:45 pm

    Super bune,dar aceasta coca trebuie manevrată ca și cea de cozonac pentru că să nu iasă chiflele bolovanoase..am pus 6 linguri,era foarte lipicios,am mai adăugat alea 2 linguri și chiar daca era în continuare lipicios,l am lăsat așa,pudrandu-mi doar manile cu faina că să pot forma chifle

    • Reply Simona mai 28, 2018 at 9:18 am

      Chiflele baby, fiind fara drojdie nu trebuie lasate la dospit si nici framantate mult, doar omogenizate bine ingredientele.
      Asa cum am mai specificat, sunt niste chifle mai dense, nu au textura pufoasa. Sunt o varianta rapida, gustoasa, destinata consumului din ziua respectiva (din punctul meu de vedere). Altfel, da – se intaresc😘😘

  • Reply Florentina septembrie 23, 2018 at 7:30 pm

    Simo oare ies la fel daca pun parmezan vegetal si praf de copt?Multumesc.

    • Reply Simona septembrie 24, 2018 at 9:39 am

      Florentina, poti inlocui cu praf de copt bio si parmezan vegetal😘

  • Reply Daniela iulie 20, 2019 at 12:38 am

    Sa inteleg ca nu se pune drojdie in painea pentru copii, nici daca copilul are 1 an? Multumesc

    • Reply Simona iulie 20, 2019 at 5:36 am

      Ba da, se poate. Insa inainte de un anisor nu i-am oferit paine deoarece am considerat ca alte alimente mai nutritive au prioritate. Iar astia mici, odata ce o descopera devin fani iremediabili, de parca cine stie ce bunatate au descoperit😃. Prin urmare am preferat sa umplem stomacelul cu altceva😊

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.